Home » Zorg in Vlaanderen » Medische behandelingen niet in het ziekenhuis, maar thuis?
Zorg in Vlaanderen

Medische behandelingen niet in het ziekenhuis, maar thuis?

Met dank aan
Met dank aan

Medische behandelingen waarvoor je vroeger in het ziekenhuis moest blijven, gebeuren steeds vaker thuis. Een revolutie waar Altrio Thuisverpleging met Hospital@home een voortrekkersrol in speelt. “Het gaat om zorg op maat in het comfort van je huiskamer”, zegt CEO Jochem Martens.

Jochem Martens.

Altrio biedt in 300 Vlaamse steden en gemeenten thuisverpleging aan in totaal meer dan 12.000 patiënten. “Dankzij een vast team van meer dan 1.000 thuisverpleegkundigen en regiocoaches kan het thuiszorg op maat van de patiënt en 24 op 7 brengen. We zijn de klok rond beschikbaar, ook ’s nachts, en zijn altijd dichtbij wanneer de patiënten ons nodig hebben”, legt Jochem Martens uit. “Wanneer er dringend hulp nodig is, staan er interventieteams klaar die in een mum van tijd bij de patiënt zijn.”

Voordelen voor patiënten

Om die patiëntgerichte zorg te verbeteren, biedt Altrio Hospital@home aan. “De technologische vooruitgang gaat snel. Ook in de zorgsector merken we die verschuivingen. Behandelingen gebeuren daarom vaker thuis dan in het ziekenhuis.” Dat heeft voordelen voor de patiënt. “Het fysieke ongemak van de behandeling kunnen we niet wegnemen. Maar door de behandeling thuis te geven, verbeteren we de levenskwaliteit van de patiënt. Het betekent minder verplaatsingen naar het ziekenhuis, minder stress en meer comfort. Wetenschappelijk onderzoek toont bovendien aan dat een vertrouwde omgeving de revalidatie versnelt.”

Naast de voordelen voor de patiënt komt er tijd en ruimte vrij in de ziekenhuizen.

Specifieke opleiding

De behandelingen die Altrio Thuisverpleging aanbiedt, zijn onder meer bloedafnames ter voorbereiding van chemotherapie, toediening van chemotherapie, aanpak van urologische aandoeningen of het geven van intraveneuze antibiotica. “Onze verpleeg- en zorgkundigen zijn specialisten in hun vak en volgen continu bijscholingen”, zegt Jochem Martens. “De behandelingen gebeuren in nauw overleg met de huisarts en het ziekenhuis. De teams zijn bewust klein, zodat elke patiënt dezelfde verpleegkundigen ziet. Die bieden dankzij persoonlijk contact en hun goede dossierkennis zorg op maat aan.”

Digitale ondersteuning

Om de samenwerking met de zorgpartners te vergemakkelijken, gebruiken de verpleegkundigen digitale tools zoals telemonitoring, wearables en PAS-systemen. “Dankzij die tools kunnen we makkelijk bepaalde parameters controleren en de patiënten vanop afstand opvolgen”, legt de bedrijfsleider uit. “Die informatie sturen we door naar de huisarts of het ziekenhuis. Daarnaast merken we alarmsignalen tijdig op, waardoor we sneller in actie kunnen komen wanneer de patiënt bijkomende hulp nodig heeft.”

Meer ruimte in ziekenhuizen

Naast de voordelen voor de patiënt komt er tijd en ruimte vrij in de ziekenhuizen. “Dankzij Hospital@home blijven mensen minder lang in het ziekenhuis, waardoor er sneller bedden vrijkomen voor patiënten met ernstigere aandoeningen”, zegt Jochem Martens. “Artsen kunnen zich daardoor concentreren op de behandeling van complexere aandoeningen. Dat betekent een win-winsituatie voor de patiënt, het ziekenhuis en de maatschappij.”

Next article