De handdruk tussen mens en robot van ‘Flanders Technology International’ blijft een iconisch logo dat ons op de invalswegen naar Gent deed herinneren aan de grootsheid van de technologiebeurzen in Flanders Expo. Een initiatief uit het verleden dat de Vlaamse regering vandaag nieuw leven inblaast. “Als het echter gaat over technologische innovatie in de Vlaamse ouderenzorg vraag ik me af of een nieuw logo niet beter twee robothanden zouden zijn? Eentje met een grote reiskoffer in de hand en de andere die Vlaanderen vaarwel wuift”, stelt Johan Staes, CEO van Vlozo.
“Het is ongetwijfeld een vreemde vraag, rekening houdend met het engagement in 2019 van deze Vlaamse regering om tijdens de legislatuur volop in te zetten op innovatie en technologie in ouderenzorg om medewerkers maximaal te ondersteunen in hun dagelijkse zorg- en ondersteuningstaak. Van dit engagement is anno 2024 echter weinig merkbaar in de Vlaamse ouderenzorg. Meer nog, de historische erkennings- en personeelsnormen – en de rigide financiering – zetten vooral een zware rem op het gebruik van technologie in Vlaamse woonzorgvoorzieningen. Nochtans beseffen woonzorgcentra en assistentiewoningen wel degelijk dat investeren in technologie cruciaal is nu de vergrijzingsgolf versneld over Vlaanderen rolt.”
Ondernemers die innovatieve technologie voor ouderen bedenken, ontwikkelen en aanbieden zijn zich steeds meer bewust van de rem waarmee Vlaanderen innovaties vertraagt.
Het logge Vlaanderen
“Ook de vele Vlaamse ‘agetech’-bedrijven – ondernemers die innovatieve technologie voor ouderen bedenken, ontwikkelen en aanbieden – zijn zich steeds meer bewust van de rem waarmee Vlaanderen innovaties vertraagt. Neem het voorbeeld van ‘Nobi Smart Lamps’, een Antwerps bedrijf dat lampen ontwikkelt die via AI-technologie een volledige kamer overzien. Ze kunnen valincidenten detecteren en zelfs voorkomen. De meerwaarde voor zelfredzame ouderen en de te halen gezondheidswinsten spreken voor zich, maar in plaats dat iedere assistentiewoning of kamer in een woonzorgcentrum hiermee wordt uitgerust, zien we dat het bedrijf pioniert in de Verenigde Staten. Uiteraard speelt de grootte van de Amerikaanse markt hier een belangrijke rol, maar het zijn toch voornamelijk de Amerikaanse snelheid waarmee aankopen beslist worden en de korte terugverdientijd van de investering die het verschil maken. Het logge Vlaanderen kan daar vandaag nooit aan tippen.”
Hefboom voor innovatie in de ouderenzorg
“Het mag gezegd worden: dat is bijzonder jammer. Niet enkel omdat het Vlaamse zorgsysteem technologische innovatie in woonzorgvoorzieningen ontmoedigt, maar ook omdat de zorgvuldig opgedane expertise rond ‘agetech’ – vaak ontwikkeld met geld van de Vlaamse overheid – de koffers pakt richting Amerikaanse, Canadese en Engelse markten. Ik hoop dat vele jonge politici zich tijdens de FTI-dagen laten inspireren en dat ze in de volgende Vlaamse regering een hefboom vormen om meer innovatie in de ouderenzorg toe te laten. Door bijvoorbeeld woonzorgcentra kostendekkend te financieren en regelluwte toe te laten, zodat technologische innovaties in Flanders’ Fields kunnen floreren en we een voorbeeldregio worden.”