Home » Zorg & Gezondheid » “Tijdige diagnose en behandeling van longfibrose blijven uitdaging”
Zeldzame Ziekten

“Tijdige diagnose en behandeling van longfibrose blijven uitdaging”

In samenwerking met
In samenwerking met

Bij een longfibrose stapelt zich onherstelbaar littekenweefsel op tussen je longblaasjes. Hierdoor worden je longen steeds minder beweeglijk en wordt zuurstof opnemen alsmaar moeilijker. “Een genezende behandeling bestaat momenteel niet, een afremmende behandeling wel”, zegt dr. Valerie Adam, longarts bij Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis Aalst en UZ Leuven. “Daarom is een zo vroeg mogelijke diagnose essentieel.”

Dr. Valerie Adam

Longarts bij Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis Aalst en UZ Leuven

Longfibrose kan een onderliggende oorzaak hebben, maar dat is niet altijd het geval. Vaak voorkomende oorzaken zijn reuma en blootstelling aan bepaalde stoffen. “Bijvoorbeeld duivenmelkers, bakkers, bouwvakkers, mensen met reumatoïde artritis en patiënten die langdurig bepaalde medicijnen innemen, lopen een verhoogd risico”, vertelt Adam. “Bij idiopathische longfibrose is er dan weer geen specifieke oorzaak. Vaak voorkomende symptomen bij longfibrose zijn kortademigheid, hoesten en vermoeidheid. Een arts die luistert naar de longen van een patiënt met longfibrose hoort doorgaans ook een krakend geluid dat lijkt op een openende velcrosluiting. Daarnaast hebben patiënten soms bolstaande nagels.” 

Beluister hier het krakend geluid

Moeilijke diagnose 

Dit zijn echter allemaal atypische symptomen die bij veel aandoeningen kunnen voorkomen. Bijgevolg verloopt de diagnose dikwijls erg traag en moeilijk. Adam: “Er wordt vaak pas laattijdig gedacht aan longfibrose als oorzaak van de klachten. Je krijgt pas zekerheid met een scan van de longen, maar dan nog is het verdere diagnostische proces complex. We moeten immers uitsluiten of er een onderliggende oorzaak is of niet. Als artsen moeten we heel wat elementen samenleggen om tot een goede diagnose te komen.” 

Een genezende behandeling tegen longfibrose bestaat momenteel niet, een afremmende behandeling wel. Daarom is een zo vroeg mogelijke diagnose essentieel.

Nog geen genezing mogelijk 

“De behandeling is afhankelijk van de onderliggende oorzaak en vaak richt ze zich in eerste instantie daarop. Daarnaast beschikken we momenteel over twee antifibrotische middelen om de evolutie van idiopathische longfibrose, die altijd progressief is, af te remmen. Voor een andere groep, progressieve pulmonale fibrose onafhankelijk van de oorzaak, is er eveneens een behandeling die de achteruitgang van de longfunctie kan vertragen. Een genezende behandeling voor longfibrose hebben we vandaag nog niet”, aldus Adam.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Boehringer Ingelheim. MPR-BE-100665 – 02/2024

Next article