Home » Zorg & Gezondheid » Modulaire zorgwoningen én mantelzorg op maat
Sponsored

Doe je de mantelzorg voor een ouder of hulpbehoevend familielid of vriend? Dan is een modulaire zorgwoning in de tuin een oplossing. “Zo kunnen ouderen zelfstandig wonen, dicht bij hun familie”, zegt CEO Thijs Vanhoutte die samen met Tom Bogaert Novulo Building oprichtte. “Wij bieden bovendien één jaar gratis mantelzorg op maat aan.”

Waar komt het idee voor modulaire zorgwoningen vandaan? 

Thijs Vanhoutte.

“Met de modulaire zorgwoningen zetten we in op de natuurlijke gang van het leven: eerst zorgen ouders voor hun kinderen, later zorgen kinderen voor hun ouders. Dit type zorgwoning is meer dan een woning op zich. De hulpbehoevende kan langer zelfstandig wonen, heeft voldoende privacy en wordt beter ondersteund. Tegelijk blijft hij of zij langer in zijn omgeving wonen en is er vaker contact met de familie. Het is een win-winsituatie voor de mantelzorger én de hulpbehoevende.”

Novulo Buildings biedt één jaar gratis mantelzorg aan. Wat betekent dat? 

“We willen dat een mantelzorger zich kan focussen op de leuke activiteiten: een babbeltje doen, gaan wandelen, samen koken,… Daarom helpt Novulo met de praktische organisatie van de zorg en denken we mee na over een financieel plan. Tegelijk bieden we één jaar gratis mantelzorg aan, op maat van de hulpbehoevende. We helpen bij de organisatie van de verhuis naar de zorgwoning, notarieel advies, subsidiebegeleiding, poetshulp, zorgdiensten, maaltijdbedeling, enz. We gaan gericht op zoek naar oplossingen. Een jaar lang staan we klaar met gratis advies.” 

Een zorgwoning kan steeds worden uitgerust op maat van de zorgbehoevende.

De zorgwoning is een duurzaam verhaal en voldoet aan hoge normen. 

“Klopt. Onze woningen beschikken over zonnepanelen en energiemonitoring. In de toekomst zetten we de stap naar energiepositieve woningen. Dat wil zeggen dat de woning meer energie zal opwekken dan dat ze verbruikt. Vanaf oktober krijgen de woningen een waterbekken van vijfduizend liter op het dak dat regenwater zal opvangen. Douchewater wordt hergebruikt voor het toilet en de gevels zijn voorzien voor het plaatsen van een groenwand. Er komen ook geen graafwerken of verhardingen aan te pas.”

Wat zijn de voordelen van een modulaire zorgwoning? 

“Het eerste voordeel is de snelheid van het bouwproces. Binnen enkele maanden na de bestelling staat de woning in de tuin. Er is geen hinder – de woonunits komen volledig afgewerkt toe. De zorgwoning is uitgerust met technologie die de zorg ontlast. Denk aan intelligente lampen met valdetectie, tilliften of aangepast meubilair. Veiligheid en zorg staan voorop. Verandert er iets aan de gezondheid? Dan kan de woning eenvoudig voorzien worden van extra handgrepen of rolstoeltoegankelijk gemaakt worden.”

Is er voor de bouw ervan een omgevingsvergunning nodig? 

“Voor mobiele gebouwen tot vijftig vierkante meter in een tuin is er geen vergunning nodig. Toch blijft de wetgeving achterophinken. Momenteel kan een zorgwoning voor zes jaar in een tuin staan met een meldingsplicht, voor langere periodes gaan we steeds in gesprek met de lokale overheden met intussen de eerste succesdossiers tot gevolg.”

Next article