Home » Seksuele Gezondheid » “Vroege detectie via een SOA-zelftest kan ernstige schade voorkomen”
Seksuele Gezondheid

“Vroege detectie via een SOA-zelftest kan ernstige schade voorkomen”

De SOA-test voor vrouwen zal bestaan uit een uitleestoestelletje en testkaart.

Chlamydia is een vaak voorkomende SOA. “In België is 1 op de 20 jongeren en jongvolwassenen ermee besmet”, zeggen Jan-Willem Hoste en Ruben Van Roosbroeck, oprichters van Meep. “Een snelle detectie via een zelftest kan onvruchtbaarheid op latere leeftijd voorkomen.”

Jan-Willem Hoste en Ruben Van Roosbroeck, oprichters van Meep.

Een SOA als chlamydia heeft weinig symptomen, maar is toch gevaarlijk. 

Hoste: “Klopt! Chlamydia komt in twee op de drie gevallen voor bij vrouwen. Wanneer de infectie niet wordt behandeld, kan er een ontsteking aan de eileiders volgen. Hierdoor kan een vrouw minder of zelfs onvruchtbaar worden. Een SOA kan je oplopen wanneer je onbeschermd – zonder condoom – seks hebt. Vaak gebeurt dat op jongere leeftijd, maar de onvruchtbaarheid uit zich pas wanneer je aan kinderen wil starten.”

Hoe komt het dat zoveel mensen chlamydia hebben? 

Van Roosbroeck: “Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 20% van de 15- tot 35-jarigen in België meerdere sekspartners per jaar heeft. Daartegenover staat dat weinig Belgen een condoom gebruiken: slechts in één op de drie gevallen tijdens een onenightstand. Minder dan één op de vijf van diegenen met meerdere sekspartners per jaar laat zich jaarlijks testen. Die combinatie zorgt ervoor dat SOA’s zich gemakkelijk kunnen verspreiden. En dan zeker chlamydia, waar er vaak nauwelijks symptomen zijn.”

In België is 1 op de 20 jongeren en jongvolwassenen besmet met chlamydia.

Meep ontwikkelt een SOA-zelftest voor chlamydia en gonorroe. Hoe zal die werken? 

Van Roosbroeck: “Met Meep, een spin-off van de UGent, ontwikkelen we medische testen op basis van fotonische chiptechnologie. Die maakt het mogelijk om complexe testen, die nu in een labo gebeuren, thuis te doen. Onze SOA-test voor vrouwen, die in ontwikkeling is, zal bestaan uit een uitleestoestelletje en testkaart. Met die testkaart kan de gebruiker een vaginaal staal of urinestaal analyseren. Het uitleestoestel meet de ziektemerkers voor chlamydia en gonorroe op de kaart – zo weet de gebruiker of die besmet is. De gebruiker kan bovendien meerdere testen uitvoeren. Met goedkeuring van de gebruiker kunnen de medische gegevens doorgestuurd worden naar de arts via een smartphone-app. We brengen eerst deze combotest op de markt. Daarna willen we de technologie voor andere SOA’s inzetten.”

Waarom is een zelftest, die je thuis kan uitvoeren, zo belangrijk? 

Hoste: “Mensen laten zich niet zo snel testen, ook al is er een vermoeden dat er een besmetting is en zijn ze bezorgd over de gevolgen ervan. Enerzijds uit schaamte omdat ze onveilig gevreeën hebben, anderzijds omdat het onderzoek bij de arts geen prettige ervaring is. Daarom kan een zelftest een perfecte oplossing zijn. Hoe sneller je een SOA detecteert, hoe sneller je een behandeling kan opstarten. Er is een goede antibioticakuur op de markt die niet duur is en schade door chlamydia en gonnoroe kan voorkomen.”

Next article