Home » Seksuele Gezondheid » ‘Sekspraatschroom’: écht praten blijft een taboe
Opinie

‘Sekspraatschroom’: écht praten blijft een taboe

Svenja Vergauwen - Beleidsmedewerker seksueel welbevinden bij Sensoa.

Seksualiteit is iets waarin we ons van onze meest intieme kant laten zien. Dat met iemand anders delen, is dus helemaal niet vanzelfsprekend. “Al kan erover praten ons wel degelijk vooruithelpen”, stellen Svenja Vergauwen, beleidsmedewerker seksueel welbevinden bij Sensoa en Boris Cruyssaert, persverantwoordelijke van Sensoa.

‘Waarom leren we onze jonge kinderen de juiste naam voor lichaamsdelen zoals een knie of een elleboog, maar maken we uitzonderingen voor de geslachtsdelen?’ Ik hoor het een collega vragen in een televisieprogramma. En ik moet met schaamrood op de wangen bekennen dat ik het ook deed. Nu stel ik vast dat de ‘omschakeling’ naar de juiste termen op verwarring en onbegrip stoot bij mijn kroost. 

‘Taal over seks’ 

Hebben we te weinig ‘taal over seks’, zoals een andere collega stelt? Ik denk het niet. Het is iets anders. We hadden nooit eerder zo’n overvloed van aandacht voor seks in de media. Van stereotiepe en rolbevestigende aandacht tot de vernieuwende en in onze ogen meer realistische benadering van seksualiteit. Series als ‘Sex education’ of dichter bij huis ‘Season of sex’ tonen de verwarring, de onzekerheid, de zoektocht en het gesukkel dat soms ook bij seks hoort. Seksspeeltjes liggen in laagdrempelige winkelketens. Tijdschriften en nieuwsitems hebben het over de orgasmekloof en de clitoris (en de werkelijke omvang daarvan) krijgt de aandacht die ze verdient. Masturbatie wordt plots ‘zelfzorg’. 

Ons seksueel welbevinden is een onlosmakelijk deel van ons algemeen welbevinden.

‘Sekspraatschroom’ 

En toch is er die schroom, de ‘sekspraatschroom’. Want echt en serieus praten over seks, dat vinden we toch nog altijd moeilijk. Praten over seks met je huisarts, je partner, je kinderen, je vrienden en familieleden, het blijft iets moeizaam. Er valt nochtans heel wat te bespreken. Onze wereld wordt digitaler en porno is online eenvoudig toegankelijk. 50-plussers hebben nog steeds zin in seks, maar het lichaam sputtert soms tegen. Onze drukke agenda’s duwen seks naar de laatste plaats op onze prioriteitenlijst. Het onrealistische beeld van seks in de populaire en online media legt op jongeren druk om de eerste keer perfect te laten verlopen. Mannen van alle leeftijden voelen prestatiedwang. Het is een eerste selectie van wat bij me opkomt, maar de lijst is lang. 

Seks is overal. Maar desondanks vinden we het nog altijd moeilijk om er echt en serieus over te praten.

‘Praat over seks’ 

Ons seksueel welbevinden is een onlosmakelijk deel van ons algemeen welbevinden. Laat ons daarom gebruikmaken van de huidige openheid. Vormt een podcast voor jou een aanleiding om echt te praten? Of pak je het liever speels aan, met spelvormen die doen praten? Soms kan de huisarts je verder op weg helpen of is een gesprek met een relatietherapeut of een seksuoloog aangewezen. Of misschien is het deze bijlage wel, die je achteloos kan laten rondslingeren. De boodschap is duidelijk: overwin jouw sekspraatschroom en volg onze baseline: ‘Praat over seks’! 

Next article