Skip to main content
Home » Seksuele Gezondheid » Brede waaier aan testen voor én tijdens de zwangerschap
Seksuele Gezondheid

Brede waaier aan testen voor én tijdens de zwangerschap

Steeds meer koppels kampen met vruchtbaarheidsproblemen. Met een brede waaier aan testen voor én tijdens de zwangerschap ondersteunt AML zowel hen als de artsen om de kans op een succesvolle zwangerschap te maximaliseren. Meer uitleg door CEO Astrid Coppens en laboratoriumdirecteur Kaat Kehoe.

Astrid Coppens

CEO AML

Kaat Kehoe

Laboratoriumdirecteur AML

Welke testen kunnen jullie uitvoeren bij vrouwen die niet zwanger raken? 

Coppens: “Naast een uitgebreid spermaonderzoek bij de man beschikken we bij de vrouw over een breed spectrum aan testen. Zo kijken we naar infectieuze oorzaken die kunnen bijdragen aan infertiliteit zoals seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA). Daarnaast zijn er ook vrouwen die kampen met stollingsproblemen, waardoor men wel zwanger raakt, maar het kind vaak vroegtijdig verliest. We bieden verschillende testen aan in het kader van de opsporing van het antifosfolipidensyndroom, maar ook analyses die mutaties detecteren in de genen van stollingsfactoren. Bovendien voeren we ook serologische testen (CMV, toxoplasmose, rubella,…) uit die preconceptueel aangevraagd worden. Serologische opvolging tijdens de zwangerschap is ook belangrijk, omdat deze infecties ernstige gevolgen kunnen hebben voor de foetus. Na eventuele behandeling van deze infecties kunnen vrouwen perfect zwanger worden.” 

Welke nieuwe innovaties zijn er op vlak van preconceptionele diagnostiek? 

Kehoe: “Heel wat vrouwen kampen met endometriose. Die aandoening zorgt voor heel pijnlijke maandstonden en andere klinische klachten die vaak onbehandeld blijven, tot men een zwangerschapswens heeft en dan blijkt dat deze aandoening dat verhindert. Om endometriose vast te stellen, dient momenteel een kijkoperatie te gebeuren. Wij werken daarom aan een moleculair genetische methode om de diagnose van de aandoening te kunnen stellen zonder operatie. Sinds 2021 zijn er bovendien nieuwe WHO-richtlijnen opgesteld rond spermaonderzoek die aangeven dat er bijkomende testen dienen te gebeuren bij fertiliteitsonderzoek. Eén daarvan is de DNA-fragmentatie index (DFI). Deze nieuwere testen tonen afwijkingen aan die men niet kan vaststellen aan de hand van de gewone spermaparameters zoals morfologie en beweeglijkheid. Wij bieden deze alvast aan in ons panel en zijn dus volledig up-to-date met de nieuwste richtlijnen.”

Hoe ondersteunen jullie de opvolging van een zwangerschap?

Kehoe: “We bieden meerdere testen aan om de gezondheid van de foetus en de moeder te monitoren. Zo zijn we één van de weinige private centra die de niet-invasieve prenatale test (NIPT) kan uitvoeren. Daarnaast bieden we sinds kort de genotypering van de foetale rhesus D aan, een specialistische test waarmee we helpen om hemolytische ziekte van de pasgeborene te voorkomen.”

Wij werken aan een moleculair genetische methode om de diagnose van endometriose te kunnen stellen zonder operatie.

Kaat Kehoe.

Coppens: “We screenen daarnaast ook op pre-eclampsie. Dat is een zeer risicovolle complicatie tijdens de zwangerschap, zowel voor de moeder als de foetus. We verzamelen biochemische parameters, arteriële bloeddrukmetingen en maternele factoren, en berekenen dan met een gestandaardiseerd algoritme het risico op deze aandoening. Ook tijdens de fertiliteitsbehandeling kunnen we tal van testen uitvoeren om het juiste moment te bepalen voor een inseminatie of andere vruchtbaarheidsbehandeling. Deze stalen behandelen we steeds prioritair zodat de fertiliteitsarts snel kan handelen.”

Next article