Home » Neurologie » Patiënten met een beroerte snel en efficiënt geholpen dankzij interventionele radiologie
Neurologie

Patiënten met een beroerte snel en efficiënt geholpen dankzij interventionele radiologie

Dr. Lawrence Bonne

Radioloog

OLV Ziekenhuis Aalst

Dr. Katrien De Keukeleire

Radioloog

A.S.Z. Aalst

Dr. Jo Peluso

Radioloog

OLV/A.S.Z. Aalst

Minimaal invasieve technieken onder live beeldbegeleiding winnen aan belang én doeltreffendheid. In Aalst bundelen de diensten neurologie en medische beeldvorming van het OLV Ziekenhuis en het A.S.Z. hiervoor de krachten. Een gesprek met de betrokken interventionele radiologen.

Tekst: Sijmen Goossens

Wat is er zo revolutionair aan deze technieken?

Lawrence Bonne: “Beroertes treffen vele mensen. Via katheterisatie langs de lies of de pols verwijderen we onder beeldgeleiding de bloedklonter uit het bloedvat in de hersenen. Zo behalen we resultaten die tot voor kort ondenkbaar waren.”

Waar komt het bij een beroerte op aan?

Lawrence Bonne: “Vooral tijd is cruciaal. Hoe sneller we erbij zijn, hoe beter de perspectieven op herstel. De lange rijtijden vanuit Aalst naar Gent of Brussel zijn in deze een fundamentele belemmering. Door samen te werken hebben wij het potentieel om in Aalst jaarlijks talrijke patiënten doeltreffend te helpen. De overheid wil in de nabije toekomst een zevental S2 stroke centra erkennen in Vlaanderen. Met het bundelen van onze expertise willen we onze kandidatuur optimaliseren.”

Waarvoor wordt interventionele radiologie nog toegepast?

Katrien De Keukeleire: “Interventionele radiologen kunnen ook een rol vervullen bij zogenaamde endovasculaire urgenties, zoals bloedingen in de buikstreek. Onze technieken lenen zich optimaal voor allerlei embolisaties waarbij een veelheid aan soorten bloedobstructies wordt verwijderd. Interventionele radiologie kan ook worden ingezet bij levercirrose, portale hypertensie of voor oncologische interventies, bijvoorbeeld om tumoren in de lever te emboliseren. Dr. Peluso richt zich op neurovasculaire pathologie: aandoeningen met betrekking tot de hersenen en het zenuwstelsel.”

Vergt deze acute medische hulpverlening een permanente beschikbaarheid?

Jo Peluso: “Ons team van drie interventionele radiologen kan een 24/7 dienst garanderen. Dit brengt een dynamiek op gang die de expertise verder uitbouwt. Wij kunnen patiënten met een beroerte – een acute ischemische stroke – snel en efficiënt helpen in Aalst, zodat ze niet naar een verder afgelegen centrum moeten gebracht worden.”

Next article