Home » Medische Innovatie » “VR opent nieuwe therapeutische mogelijkheden voor zorgverleners”
Sponsored

Ben je als zorgverlener op zoek naar meer kwaliteit in de zorg, betere communicatie met de cliënten of een manier om collega’s te trainen? Via innovatieve technologieën geeft Arteveldehogeschool de regie in handen van zorgverleners met creatieve ideeën. Virtual reality (VR) laat hen toe om oplossingen te ontwikkelen die vroeger niet mogelijk waren. Het Fablab stelt de nodige apparatuur ter beschikking.

Isabel Weemaes.

Vanuit het zorglandschap vertrekken heel reële noden. “Als kennisinstelling nam Arteveldehogeschool de taak op zich om via onderzoek innovatieve technieken te ontwikkelen”, vertelt onderzoeker Isabel Weemaes. “Zo willen zorgverleners bedlegerige patiënten of patiënten die niet langer via taal communiceren toch activiteiten en waardevolle ervaringen kunnen aanbieden. Ons onderzoek naar MSST (multisensoriële storytelling) neemt hen mee in een virtueel verhaal.”

Beelden én prikkels

Leen Bouckaert.

“Een fysieke uitstap naar zee mag dan misschien niet meer lukken, via een kort verhaal met een aantal beelden krijgen ze toch het gevoel te participeren”, legt docent en onderzoeker Leen Bouckaert uit. “Aan elk beeld voegen we een prikkel toe. Tijdens het bekijken van de VR-beelden laten we hen de golven beluisteren, aan schelpen voelen of smeren we wat zonnecrème. Na afloop eten we bijvoorbeeld een ijsje. Bij elke organisatie kijken we naar de thema’s die de doelgroep specifiek aan het hart liggen. Soms is dat heel individueel, maar een verhaal dat meerdere mensen kan aanspreken, laat natuurlijk toe om tijd en middelen nog efficiënter te besteden.”

Afleidingsmanoeuvre

“We leren de zorgverleners aan om zelf de 360°-beelden te maken. “Het opzet is het verspreiden en cliëntgericht inzetten van VR-therapie bij zoveel mogelijk organisaties”, aldus Bouckaert. “Belangrijk is dat de therapeut het niveau van zijn patiënten goed inschat. Bij cognitief zwakkere personen geven we de voorkeur aan beelden met weinig of geen beweging, zodat ze niet overprikkelen. Ook een stelselmatige opbouw doet al veel. Samen met organisaties peilen we nog naar andere mogelijkheden. Zo kunnen de beelden ook ter afleiding worden ingezet. Heb je bijvoorbeeld schrik voor de tandarts? Dan maken we beelden van de praktijk en de arts om patiënten met angst al voor te bereiden op het doktersbezoek.”

3D-printen

Arteveldehogeschool wil zorgverleners uitnodigen om zelf nieuwe technieken in te lassen bij hun cliëntgerichte therapie. In het Fablab stelt het tegen een kleine vergoeding 3D-printers, camera’s, enz. ter beschikking. Er wordt ook ingezet op voldoende uitleg en indien nodig worden opleidingen gegeven. “Er werd hier bijvoorbeeld al een hulpstuk geprint om een autodeur open te houden”, vertelt Weemaes. “Voor de persoon in kwestie maakt dat een wereld van verschil.”

Ontdek hier alle toepassingen van VR in de zorgsector.

Next article