Home » Leven Met Kanker » Vroege detectie van kanker blijft cruciaal, ook in coronatijden
Kanker

Vroege detectie van kanker blijft cruciaal, ook in coronatijden

In samenwerking met
In samenwerking met

All.Can is een uniek multistakeholderplatform dat alle betrokkenen rond kanker verzamelt om de effectiviteit en efficiëntie van kankerbestrijding te optimaliseren, ook in coronatijden. Meer uitleg door dr. Pia Cox en prof. Ahmad Awada, co-chair van All.Can Belgium.

Tekst: Joris Hendrickx

Dr. Pia Cox, co-chair All.Can Belgium.

Dr. Pia Cox

Co-chair

All.Can Belgium

Prof. Ahmad Awada co-chair All.Can Belgium.

Prof. Ahmad Awada

Co-chair

All.Can Belgium

Cox: “COVID-19 heeft een enorme impact gehad op kankerpatiënten. We zijn daarom tijdens de lockdown in overleg gegaan met beleidmakers en hebben opgeroepen om zo snel mogelijk de normale werking van de ziekenhuizen te hervatten. De patiënten bleven immers weg van de ziekenhuizen, en dat had een impact op hun gezondheid. Daarnaast hebben we ook aandacht gevraagd voor het psychische welzijn van kankerpatiënten. Zij zaten immers al met heel wat onzekerheden en angsten, en daar kwam dan nog eens corona bovenop, waardoor mogelijk hun behandeling in het gedrang kwam. Bovendien mochten ze geen bezoek ontvangen en moesten ze alleen op consultatie komen.”

Sensibilisering tijdens en na de lockdown

Awada: “Net na de lockdown heb ik kunnen vaststellen dat veel patiënten bang waren om op consultatie te komen. Uit cijfers blijkt dat 44% van de patiënten door de lockdown geen diagnose heeft gekregen. Dat kan ernstige gevolgen hebben, vooral bij jonge mensen. Bij hen vordert de ziekte veel sneller en is het dus van belang om de behandeling zo snel mogelijk op te starten. Tijd verliezen is immers gelijk aan levens verliezen. We hebben er daarom alles aan gedaan om te garanderen dat patiënten in alle veiligheid terug naar het ziekenhuis konden komen. We zetten daarbij sterk in op sensibilisering.”

Uit cijfers blijkt dat 44% van de patiënten door de lockdown geen diagnose heeft gekregen. Dat kan ernstige gevolgen hebben, vooral bij jonge mensen.

Lopende en nieuwe projecten

Awada: “We hebben met All.Can zopas een project opgestart waarbij we ons specifiek richten op jonge patiënten (18 tot 39 jaar) met borstkanker, teelbalkanker en sarcomen. Dat zijn eerder agressieve kankers die snel groeien. Met dit project willen we op verschillende niveaus sensibiliseren om deze kankers zo vroeg mogelijk te kunnen detecteren. Op die manier kunnen ze efficiënter en effectiever worden behandeld.”

Cox: “Om de impact van corona op de zorg, de psychologische toestand en de gezondheid van de patiënt te meten, hebben we een survey opgestart. Deze survey loopt nog steeds, dus we nodigen alle kankerpatiënten uit om hier zeker aan deel te nemen. Daarnaast steunen wij ook een project rond multidisciplinaire consultaties in de oncologie. All.can vindt het belangrijk om projecten rond kankerbestrijding financieel te steunen en dit project sprak ons in het bijzonder aan omdat het de focus legt op het multidisciplinaire, net zoals wij dus.”


Next article