Skip to main content
Home » Leven Met Kanker » “Als niemand meer zou roken, zouden we 1 op de 3 kankers voorkomen”
Leven met Kanker

“Als niemand meer zou roken, zouden we 1 op de 3 kankers voorkomen”

Wielerfan of niet, dat het wereldkampioenschap wielrennen deze maand in Vlaanderen plaatsvond, zal u waarschijnlijk niet ontgaan zijn. Het werd een historische editie. Niet enkel omdat het de honderdste editie betrof en onze Belgen een prominente rol speelden, maar vooral ook omdat het WK voor het eerst in zijn geschiedenis rookvrij was. Een mijlpaal!

Dat sportevenementen rookvrij zijn, zou eigenlijk evident moeten zijn. Sport en beweging spelen een belangrijke rol in een gezonde levensstijl. Sportevenementen zijn dan ook een uitgelezen kans om mensen daartoe aan te zetten en hen gezonde gewoontes aan te leren.

Marc Michils.

Ook op het vlak van tabakspreventie kunnen sportevenementen zo’n sensibiliserende rol opnemen. “En dat is broodnodig”, zegt Marc Michils, algemeen directeur van Kom op tegen Kanker. “Het aantal rokers mag de voorbije jaren dan wel gedaald zijn, nog steeds rookt in ons land een op de vijf volwassenen. Met alle dramatische gevolgen als resultaat.”

“Roken is niet alleen verantwoordelijk voor heel wat hart- en vaatziekten en ernstige aandoeningen van de luchtwegen, het is ook de belangrijkste vermijdbare oorzaak van kanker. Als niemand meer zou roken, zouden we één op de drie kankers voorkomen.”

Zien roken, doet roken

“Dat roken longkanker kan veroorzaken, weten de meeste mensen wel. Maar dat maar liefst 85 tot 90 % van alle longkankers door roken veroorzaakt wordt, is minder bekend. Net zoals de link tussen roken en het risico op heel wat andere kankertypes. Denk bijvoorbeeld aan kanker in de mondholte, de keelholte, het strottenhoofd en de slokdarm. Die komen aanzienlijk meer voor bij rokers dan bij niet-rokers.”

85 tot 90 % van alle longkankers wordt veroorzaakt door roken.

“De combinatie roken en alcoholgebruik verhoogt het risico nog meer. Door evenementen rookvrij te maken, geven we het goede voorbeeld aan de jongeren, want zien roken, doet roken. Door roken te denormaliseren, worden jongeren weerbaarder om niet met roken te beginnen en werken we mee aan een eerste rookvrije generatie”, aldus Michils.

Sensibiliseren

Kom op tegen Kanker heeft er als charitypartner voor gezorgd dat het WK wielrennen rookvrij was en is blij dat het WK zijn schouders gezet heeft onder de strijd tegen roken. “We zijn verheugd dat de organisatie de uitstraling en het prestige van het evenement wilde aanwenden om de mensen te sensibiliseren.”

“Daar is lef voor nodig. Maar eigenlijk is het ook een logische stap, want sport en roken, dat gaat toch niet samen? Hopelijk zullen tal van organisatoren van sportwedstrijden en andere evenementen en sportverenigingen dit goede voorbeeld volgen en hun terreinen rookvrij maken”, besluit Michils.

Wist je dat?

85 tot 90 % van alle longkankers wordt veroorzaakt door roken.

In ons land rookt maar liefst een op de vijf volwassenen.

Als niemand meer zou roken, zouden we een op de drie kankers kunnen voorkomen.

Next article