Home » Immunologie » Psoriasis treft meer dan de huid
Immunologie

Psoriasis treft meer dan de huid

De chronische huidaandoening psoriasis heeft niet enkel een impact op de huid, maar ook op de levenskwaliteit van patiënten. Zo veroorzaakt de ziekte problemen op zowel lichamelijk als psychologisch vlak. “Het is dus belangrijk dat patiënten snel de geschikte behandeling krijgen”, aldus Paul De Corte, voorzitter van de Psoriasis Liga.

Paul De Corte.

Psoriasis is een chronische schilferende huidziekte, waarbij het immuunsysteem in de huid overactief is en rode plekken en witte schilfers veroorzaakt. De aandoening kan op meerdere plaatsen en in verschillende vormen voorkomen, zoals in het aangezicht, op handen en voeten, de hoofdhuid, de genitaliën, enz. De ziekte is ook van chronische aard: ze kan dus wel behandeld, maar niet genezen worden. Doordat er steeds enige ontsteking in het lichaam aanwezig is, kunnen ook andere aandoeningen zoals reuma, de ziekte van Crohn, diabetes type II en depressie getriggerd worden.

Impact op de levenskwaliteit

De impact op de levenskwaliteit van patiënten kan enorm verschillen. Zo hebben mensen met een milde en beperkte psoriasis meestal last van jeuk, schilferverlies en een rode, ontstoken huid. Verder kunnen zij een vrij normaal leven leiden. “Toch hebben patiënten met een erge psoriasisuitbraak of psoriasis op hinderlijke plaatsen een slechtere levenskwaliteit”, vertelt De Corte. “Het uitoefenen van bepaalde sporten is dan niet vanzelfsprekend en bepaalde (beroeps)activiteiten zijn niet meer of moeilijk uit te voeren.”

We merken dat patiënten met een erge psoriasisuitbraak of psoriasis op hinderlijke plaatsen een slechtere levenskwaliteit hebben.

“Patiënten worden dus geconfronteerd met lichamelijke en psychologische gevolgen. Zo kan psoriasis ook een invloed hebben op de seksuele beleving, zeker wanneer genitale psoriasis aanwezig is. Dat gaat gepaard met schaamte, angst en vermijdingsgedrag.” Een recente studie van de groep MENTAL aan de VUB toont aan dat mensen met psoriasis nood hebben aan psychologische en seksuele ondersteuning, maar dat ze die onvoldoende krijgen van zorgverstrekkers.

Behandeling

Het goede nieuws is dat elke vorm van psoriasis behandeld kan worden. Bijgevolg is het belangrijk dat patiënten met een slechte levenskwaliteit zo snel mogelijk de juiste behandeling vinden, zodat ze min of meer hun oude leven weer kunnen opnemen. “Daarom hecht de Liga ook veel belang aan wetenschappelijk onderzoek, zodat de meest adequate behandeling bij de patiënt kan worden toegepast”, stelt De Corte.

Next article