Home » Immunologie » Beklimming van Col du Galibier in het teken van diabetes
Immunologie

Beklimming van Col du Galibier in het teken van diabetes

Sophie Desimpel, Stefan Schildermans en Lin Courtens, ambassadeurs voor Climbing For Life 2022.

Ambassadeurs Climbing for Life getuigen over hun unieke ervaring

Climbing for Life is een jaarlijks fietsevenement dat in het teken staat van diabetes. Patiënten gaan samen met duizenden andere Belgen een sportieve uitdaging aan in de mooiste berglandschappen van Frankrijk en Italië om aan te tonen dat diabetes en sporten perfect samengaan. Voor deze tiende editie in juni 2022 wordt net zoals bij de eerste editie gekozen voor de Col du Galibier. Interview met ambassadeurs Lin Courtens, Sophie Desimpel en Stefan Schildermans.

foto’s: Kris Van Exel

Wat houdt het precies in om ambassadeur te zijn voor Climbing for Life?

Stefan: “Als ambassadeur hoop ik meer bekendheid en bewustwording te creëren rond diabetes door mijn verhaal maximaal te delen. Mijn deelname heeft me alvast veel opener gemaakt over mijn ziekte. Ik heb geleerd dat ik er niet alleen in hoef te staan.”

Lin: “In totaal zijn we met zeven Vlaamse ambassadeurs die als doel hebben om naar buiten te brengen wat diabetes precies is en tegelijk geld in te zamelen voor verder onderzoek. Tijdens die voorbereiding worden we begeleid door een team van specialisten van de Diabetes Liga en Energy Lab. Zij leren ons hoe we best kunnen sporten met diabetes, wat een absolute meerwaarde is. Soms kan dat immers uitdagend zijn.”

Sophie: “We krijgen inderdaad heel wat waardevolle tips en tricks. Tegelijk merken we dat niet alle tips voor iedereen werken. Het komt er dus voor iedereen op aan om uit te testen wat werkt en wat niet. Maar ook het delen van deze hele ervaring en erover kunnen praten, is al fantastisch. Zelf had ik hiervoor nog nooit op een koersfiets gezeten, maar nu ben ik enorm blij met mijn deelname.”

Sophie Desimpel, Stefan Schildermans en Lin Courtens, ambassadeurs voor Climbing For Life 2022.
Jullie hebben nu nog enkele weken te gaan. Waar staan jullie in jullie voorbereiding?

Lin: “Onlangs ondergingen we een tussentijdse evaluatie bij Energy Lab en kregen we een nieuw trainingsschema met op maat opgestelde trainingen. Ikzelf moet nu vier keer per week trainen, wat dus best wel pittig is. In de laatste rechte lijn doen we nu meerdere ritten in de Ardennen met heel wat hoogtemeters.”

Stefan: “Ik heb intussen opgebouwd naar vijf work-outs per week. Nu zijn we klaar voor onze ritten in de Ardennen om daar nog meer kracht in de benen op te bouwen. Ik voel me zeker al goed genoeg om een heuvel te beklimmen, maar de Galibier is natuurlijk nog een andere categorie!”

Sophie: “Ik zal misschien niet de snelste zijn op de Galibier, maar heb er wel vertrouwen in dat ik boven zal raken. Ik ben hard aan het trainen, maar probeer tegelijk ook te luisteren naar mijn lichaam zodat ik het niet te veel forceer.”

Wat motiveert jullie om deze zware trainingen vol te houden?

Lin: “Het is niet belangrijk wie als eerste de top bereikt. We zijn allemaal lotgenoten die elkaar goed begrijpen en samen voor een doel gaan. Dat groepsgevoel sterkt ons, samen met het goede doel dat eraan verbonden is.”

Stefan: “Het gaat ook over meer dan enkel de ambassadeurs. Met het Diabetes Liga Cycling Team hebben we een hele fietsclub van ruim zeventig leden rondom ons die bestaat uit personen mét en zonder diabetes (ex-ambassadeurs, familieleden, supporters,…). Bij onze groepsritten maken we plezier, smeden we vriendschappen en creëren we herinneringen. Ons motto is ‘samen uit, samen thuis’. Er wordt niet geracet, maar gewoon plezant gefietst zodat iedereen comfortabel de rit kan uitrijden.”

Sophie: “De groep is ook een soort van ‘safe space’. In plaats van over mijn grens te gaan en een hypo te riskeren weet ik dat ik in deze groep gewoon op elk moment mag aangeven wanneer ik het moeilijk heb, en dan heeft iedereen daar meteen begrip voor.”

Wist je dat?

Bij diabetes type 2 kan een gezonde levensstijl jouw risico op diabetes verminderen. Sporten en bewegen zijn dus een vorm van preventie.

Bij diabetes type 1, de erfelijke variant, heeft sporten geen preventieve functie, maar vormt het wel een erg belangrijk deel van de behandeling.

Hoe belangrijk is sport volgens jullie in het licht van diabetes?

Lin: “Bij diabetes type 2 kan een gezonde levensstijl jouw risico verminderen. Sporten en bewegen zijn dus een vorm van preventie. Bij diabetes type 1, de erfelijke variant, kan je er op zich niet zoveel aan doen, maar blijft sporten wel een erg belangrijk deel van de behandeling.”

Sophie: “Sinds ik fiets, is mijn nood aan insuline met bijna de helft afgenomen. Dat wil dus veel zeggen.”

Lin: “Veel mensen met diabetes type 1 leven trouwens net erg gezond omdat ze door hun diabetes ‘verplicht’ zijn om op zoveel zaken te letten. Regelmatig bewegen of sporten is daar een belangrijke factor in. Maar het is wel zoeken. Vroeger deed ik andere sporten, maar toen had ik toch meer last van hypo’s. Sinds ik goed word begeleid, is dat sterk verbeterd.”

Stefan: “Door de zware inspanningen die we nu doen, hebben we bovendien ons lichaam beter leren kennen op alle vlakken.”

Zijn jullie van plan om ook na Climbing for Life te blijven fietsen?

Sophie: “Zeker en vast. We zijn door corona intussen al drie jaar lang ambassadeur aangezien het buitenlandse event niet kon doorgaan in 2020 en 2021 en hebben ons dus grondig kunnen voorbereiden. Niemand van ons is gestopt met fietsen. Sinds enkele maanden zijn de trainingen veel intensiever geworden, maar toch verwacht ik dat iedereen zal doorzetten om het doel te halen. Alleen al het contact blijven onderhouden, is een supergoed excuus om af te spreken voor een fietstocht.”

Stefan: “Het Diabetes Liga Cycling Team is een heel toffe bende, wat ons natuurlijk motiveert om te blijven doorgaan. Het is trouwens één van de reden waarom dit team is opgericht: onze groep blijven omkaderen om in beweging te blijven. Dankzij dit ambassadeurschap heb ik echt de fietsmicrobe te pakken. Ik heb enkel spijt dat ik er niet veel eerder mee ben begonnen.”

Jij kan samen met de ambassadeurs de Col du Galibier beklimmen. Met de fiets, maar ook al wandelend of al lopend. Schrijf je snel in via Climbing for Life en doe mee.

Willen jij en je familieleden / vrienden zich aansluiten bij het Diabetes Liga Cycling Team? Dat kan! Vraag meer info of sluit je aan via [email protected].

Next article