Home » Immunologie » “Patiënten met ernstige psoriasis zijn best extra voorzichtig voor corona”
Expertvisie

“Patiënten met ernstige psoriasis zijn best extra voorzichtig voor corona”

Het coronavirus creëert extra risico’s voor een specifieke groep van psoriasispatiënten. Zij moeten dan ook extra waakzaam zijn. Dermatoloog prof. dr. Siegfried Segaert, gespecialiseerd in psoriasis, legt uit waarom.

Tekst: Diederik Vandendriessche

Prof. dr. Siegfried Segaert, dermatoloog.

Prof. dr. Siegfried Segaert

Dermatoloog

Gespecialiseerd in psoriasis

Psoriasis is een chronische ziekte waarbij het afweersysteem de eigen huid aanvalt, met schilfers en roodheid tot gevolg. Segaert deed jarenlang klinisch onderzoek naar de ziekte aan het UZ Leuven en focust zich in zijn privépraktijk in Bonheiden onder meer ook op de behandeling van psoriasispatiënten. “Patiënten met matige tot ernstige psoriasis hebben vaak ook onderliggende ziekten”, zegt hij. “Het gaat dan vaak om mannelijke patiënten die te kampen hebben met overgewicht, diabetes, een hoge bloeddruk of problemen met de hart- en bloedvaten. En dat zijn – naast een hoge leeftijd – nu ook risicofactoren voor een ernstige COVID-19-infectie, waarbij men op intensieve kan belanden of kan sterven aan de ziekte. Als eerdergenoemde patiënten besmet geraken met COVID-19, is het risico groter dat de ziekte ernstiger zal verlopen.”

Afweeronderdrukkende medicatie

Daarnaast krijgt een groot aantal van de patiënten met de meer ernstige psoriasisvormen medicatie die afweeronderdrukkend is. “Psoriasis is een auto-immuunziekte en dus geven we daarvoor ook geneesmiddelen die het afweersysteem onderdrukken”, zo legt Segaert uit. “Dan wordt de huid niet meer aangevallen en zullen de aangetaste plekken verbeteren, maar daardoor kan ook de weerstand tegen infecties achteruitgaan.”

Patiënten met matige tot ernstige psoriasis hebben vaak ook onderliggende ziekten. Deze zijn meestal ook risicofactoren voor een ernstige COVID-19-infectie.

Segaert wijst erop dat niet elke psoriasispatiënt een verhoogd risico loopt. Patiënten die milde psoriasis vertonen, met bijvoorbeeld alleen maar enkele plekjes op de hoofdhuid of de elleboog, hebben meestal ook niet die bijkomende ziekten. “In hun geval is de standaardtherapie doorgaans ook lokaal, dat wil zeggen met een zalf. In een volgende fase ondergaan patiënten met psoriasis meestal een lichtbehandeling met ultravioletstralen. De patiënten komen dan in een medicinale lichtcabine en dat verhoogt de kans op ernstige corona absoluut niet.”

Op zoek naar optimale balans

Patiënten met matige tot ernstige psoriasis kunnen hun behandeling als volgt bespreken met hun arts: “Als de patiënt COVID-19 krijgt, en onder afweeronderdrukkers staat, dan is de consensus dat de behandeling eventueel moet worden herzien. Een patiënt die daarentegen nog geen coronabesmetting heeft opgelopen, moet op de hoogte worden gebracht van de risico’s en eventuele andere mogelijke behandelingsopties.”

“Door corona wordt de veiligheid van de patiënt bij een chronische ziekte zoals psoriasis steeds belangrijker. Medicatie moet vaak een leven lang gegeven worden en dan kun je maar beter voorzichtig beginnen”, aldus Segaert. “Naast de werkzaamheid van de verschillende medicijnen voor psoriasis dienen dus ook de risico’s besproken te worden met de patiënt. Zo kunnen we steeds de optimale balans vinden tussen de werkzaamheid van de medicatie en de veiligheid van de patiënt, zeker in tijden van corona.”

Next article