Skip to main content
Home » Neurologie » Stem van personen met MS is onmisbaar in het Universitair MS Centrum
Sponsored

Multiple Sclerose (MS) is een autoimmune aandoening van het centrale zenuwstelsel waarbij het immuunsysteem het lichaamseigen weefsel aanvalt. Symptomen zijn: gevoelsuitval, vermoeidheid, cognitieve problemen, verlammingsverschijnselen, enz.. MS is een zeer complexe aandoening. Het is belangrijk om vanuit verschillende invalshoeken een blik te werpen op deze aandoening. Om die reden werd in 2020 het Universitair MS Centrum, of kortweg UMSC opgestart.

Binnen dit centrum streven de twee partners, Universiteit Hasselt en Noorderhart Revalidatie & MS, éénzelfde droom na: MS uit de wereld helpen. Het UMSC is daarom een internationaal gericht expertise centrum waar vooruitstrevend onderzoek naar MS wordt gedaan om de best mogelijke zorg voor MS aan te bieden. Bovendien geven we personen met MS een stem en betrekken hen actief bij de werking van het centrum.

Het belang van onderzoek, onderwijs en samenwerken

Het bovenstaande bereiken we door in te zetten op 3 pijlers: onderzoek, onderwijs en samenwerken met personen met MS.

Meer dan 75 onderzoekers zetten zich in om de ontbrekende puzzelstukken van die grote MS-puzzel te vinden. Over welk onderzoek spreken we dan? Enerzijds onderzoeken we de werking van het immuunsysteem, wat loopt er fout bij personen met MS?  Anderzijds bestuderen we de ontstekingen in de hersenen, voeren we ook revalidatie en klinisch onderzoek uit en zetten we in op preventie. Meer informatie hierover kan je vinden op onze website UMSC.be.

Expertise en kennis delen in opleidingen

Op die manier heeft het UMSC een enorme expertise en kennis opgebouwd die we willen delen met verschillende doelgroepen. MS komt niet alleen aan bod binnen de gezondheidsopleidingen voor studenten van de UHasselt en PXL. Het onderwijsplatform organiseert daarnaast ook opleidingen voor startende neurologen en ander zorgkundig personeel maar ook informatieve workshops en infosessies voor personen met MS rond b.v. voeding en bewegen, slaap, etc.

Welke infosessies zijn noodzakelijk? Is het toegepast revalidatieonderzoek haalbaar voor personen met MS? Is de website leesbaar? Al deze vragen worden beantwoord door het team van het patiëntenplatform. De stem van personen met MS is dus onmisbaar.

Wil jij meer te weten komen over het UMSC en ons op de voet volgen? Onze website en social media pagina’s (facebook, instagram en LinkedIn) houden je up to date.

Maak deel uit van het UMSC: doe een donatie aan het UMSC onderzoek en help mee aan het ontrafelen van de grote MS-puzzel. Maak onze droom mee waar…#UMSCbepartofit!

Next article