Skip to main content
Home » Immunologie » “Maar liefst één op de drie patiënten weet niet dat hij of zij diabetes heeft”
Diabetes

“Maar liefst één op de drie patiënten weet niet dat hij of zij diabetes heeft”

In samenwerking met
logo diabetesliga
In samenwerking met

Diabetes type 2 kan worden voorkomen, maar dat vereist dan wel een gezonde levensstijl en een vroege diagnose. Meer uitleg door dr. Luk Buyse, voorzitter van de Diabetes Liga.

Tekst: Joris Hendrickx

Dr. Luk Buyse, voorzitter Diabetes Liga.

Dr. Luk Buyse

Voorzitter

Diabetes Liga

“Type 2-diabetespatiënten lopen enkel een verhoogd risico op het krijgen van COVID-19 indien ze ook obees zijn, hart-, bloedvat- of nieraandoeningen of een hoge bloeddruk hebben. Eenmaal besmet kan het virus de ziekte bij deze patiënten flink ontregelen en is er een grotere kans op complicaties. De combinatie van diabetes type 2 met andere risicofactoren zoals hart- en vaatziekten en overgewicht heeft een negatieve invloed op de evolutie van een COVID-infectie.”

Diabetes type 2 kan worden voorkomen

“Maar liefst 90% van de diabetespatiënten lijdt aan diabetes type 2. Deze vorm van diabetes kan worden voorkomen door roken, een hoge bloeddruk, te weinig beweging en overgewicht te vermijden. Een vroege diagnose is eveneens cruciaal. Er is immers ook een voorstadium van prediabetes, waarbij gedurende ongeveer tien jaar de verwerking van suiker al verstoord is en er verwikkelingen ontstaan die uiteindelijk leiden tot diabetes type 2.”

Het risico op diabetes type 2 kan worden gehalveerd door roken, een hoge bloeddruk, te weinig beweging en overgewicht te vermijden.

Nood aan meer bewustwording

“Helaas wordt diabetes meestal nog steeds toevallig vastgesteld bij mensen die zich met andere klachten aandienen in het ziekenhuis, zoals bijvoorbeeld een infarct. Het probleem is dat er in tussentijd al heel wat schade is aangericht in de bloedvaten die dan heeft geleid tot dat infarct, maar zonder dat de onderliggende problematiek van de diabetes ooit is vastgesteld. Maar liefst één op de drie patiënten weet niet dat hij of zij diabetes heeft.”

“Er is dus dringend meer bewustzijn nodig, zeker omdat de evolutie van prediabetes perfect kan worden gestopt en het risico op diabetes type 2 zelfs met de helft kan worden verminderd door gezonder te eten, meer te bewegen, gewicht te verliezen,… Door het invullen van gezondheidskompas.be kom je snel te weten of je een verhoogd risico loopt op de ziekte. COVID-19 kan trouwens nog een bijkomende motivator zijn om iets aan die gezonde levensstijl te doen, want het is aangetoond dat bij een goed geregelde diabetes de kans op een zware infectie en eventuele complicaties kleiner is.”

Next article