Home » Immunologie » Deze podcast maakt vermoeidheid bij IBD begrijpbaar
IBD

Deze podcast maakt vermoeidheid bij IBD begrijpbaar

vermoeidheid bij IBD
vermoeidheid bij IBD

In samenwerking met gezondheidsexperts van de KU Leuven publiceerde Janssen eerder dit jaar “The Gut Feeling”, een vijfdelige podcast-serie op Spotify over vermoeidheid bij IBD (inflammatoire darmziekten).

IBD, in het engels Inflammatory Bowel Diseases, is de overkoepelende term voor chronische ontstekingen van het maag-darmkanaal. Hieronder vallen de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Het zijn allebei auto-immuunziekten die te maken hebben met een overdreven sterke reactie van ons afweersysteem en gaan vaak gepaard met vermoeidheid.

Het doel van deze podcast serie is om patiënten te informeren over de relatie tussen IBD en vermoeidheid, in begrijpbare taal, zodat ze betere handvaten hebben om hun vermoeidheid te begrijpen en er mee om te gaan.

Experten en patiënten aan het woord

The Gut Feeling - Janssen podcast

Rond de tafel zitten 6 experten. Prof. dr. Séverine Vermeire (gastro-enteroloog gespecialiseerd in de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa – UZ Leuven) licht de medische kant toe, waaronder de diagnosestelling en de oorzaken van de vermoeidheid. Prof. dr. Lukas van Oudenhove (Liaison-psychiater, onderzoeker bij KU Leuven en expert in de communicatie tussen het maagdarmstelsel en de hersenen) gaat dieper in op de psychosociale aspecten van de ziekte. Prof. Ilse van Diest (gedragstherapeute gespecialiseerd in gezondheidspsychologie) licht toe welke impact vermoeidheid heeft op de levenskwaliteit en het gedrag van patiënten, en geeft tips om de situatie te verbeteren.

Els De Dycker (IBD-verpleegkundige bij UZ Leuven) geeft vanuit haar lange ervaring als eerste aanspreekpunt rond socio-maatschappelijke onderwerpen en als schakel in de multidisciplinaire aanpak van IBD meer uitleg over hoe ze patiënten opvolgt, de nauwe band die ze met hen opbouwt en hoe ze hen helpt. Patiënten Kristof en Geert delen ten slotte hun persoonlijke ervaringen met IBD en vermoeidheid.

In deze reeks The Gut Feeling’ komen de thema’s problematiek, diagnostiek, de oorzaken, behandeling en de toekomst aan bod.

Next article