Skip to main content
Home » Immunologie » De ernst van lactose-intolerantie kan verschillen
Immunologie

De ernst van lactose-intolerantie kan verschillen

Lactose-intolerantie is het onvermogen om lactose, de suiker in melkproducten en -derivaten, te verteren. Moet lactose dan worden gemeden? Een poging tot antwoord…

Tekst: Philippe Van Lil

Gaëlle Hick

Diëtiste en voedingsspecialiste

Lactose-intolerantie kan bestaan van bij de geboorte of kan later optreden als gevolg van een ziekte.

Mensen met lactose-intolerantie synthetiseren niet genoeg, of helemaal geen, enzymen om de suiker in melk te verteren. Gevolgen: gisting en ongemakken zoals krampen, opzetting van de buik, diarree of harde stoelgang.

“Dat is helemaal niet erg voor het lichaam,” aldus Gaëlle Hick, diëtiste en voedingsspecialiste, “maar het veroorzaakt wel ongemakken. De ernst van de lactose-intolerantie kan overigens verschillen. Sommige mensen kunnen helemaal geen lactose verdragen doordat hun lichaam helemaal geen lactase aanmaakt, het enzym dat lactose afbreekt. Anderen produceren nog wat lactase en verdragen kleine hoeveelheden lactose.”

Lactose-intolerantie kan bestaan van bij de geboorte of kan later optreden als gevolg van een ziekte. Gaëlle Hick: “Dat gebeurt soms na een gastro-enteritis doordat de darmen ontregeld zijn, bijvoorbeeld door inname van antibiotica. Als lactose-intolerantie optreedt na de leeftijd van 40 jaar, zal het vaak een chronisch probleem zijn. Met het verouderen synthetiseert ons lichaam minder enzymen en dus ook minder lactase.”

Remedies

Het eerste wat je moet doen bij lactose-intolerantie, is uiteraard de consumptie van zuivelproducten verminderen. Maar Gaëlle Hick voegt eraan toe: “De consumptie van zuivelproducten helemaal stopzetten is echter niet gemakkelijk en ook niet ideaal voor de gezondheid. Ze bevatten immers veel calcium, vitamines en mineralen. Zelfs iemand met een complete lactose-intolerantie mag elke dag een klein beetje lactose innemen.”

Een andere oplossing: lactase toedienen in een andere vorm: capsules, tabletten enz. “Je neemt lactase in als je zuivelproducten eet. Dan ontzeg je het lichaam de heilzame effecten van zuivelproducten niet.”

- dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Revogan nv -
Next article