Home » Hart en Bloed » Werk aan je gezondheid… met een aangepast slaapsysteem
Hart & Bloed

Werk aan je gezondheid… met een aangepast slaapsysteem

Met dank aan
Met dank aan

Wist je dat je al slapend aan je gezondheid kan werken? Een goede nachtrust verlaagt namelijk heel sterk het risico op hart- en vaatziekten. Je kiest dus best een matras die je lichaam ’s nachts perfect ondersteunt.

Wie voldoende beweegt, gezond eet, zijn alcoholgebruik beperkt, niet rookt én dat combineert met minstens zeven uur slaap per nacht, verlaagt het risico op hart- en vaatziekten met 67% en het risico op een fatale hartaandoening met maar liefst 83%. Zelfs een goede nachtrust op zich, dus zonder die gezonde leefgewoonten, verkleint de risico’s met 22% en 43%. Dat is ongeveer hetzelfde effect als niet roken. De cijfers komen uit een recent Nederlands onderzoek waarbij duizenden mannen en vrouwen gedurende twaalf jaar werden opgevolgd. De resultaten van de studie verschenen in het tijdschrift European Journal of Preventive Cardiology.

Elke Cuypers en Bart Bosmans van familiebedrijf Bosmans Slaapcomfort.

Advies van een expert

Maar wat als je op tijd gaat slapen en toch altijd moe opstaat? Mogelijk wordt je nachtrust onderbroken door een matras die niet de juiste steun geeft. Het kan natuurlijk ook dat je wél beseft dat je wakker ligt, omdat je bijvoorbeeld pijn hebt aan je rug. In beide gevallen kan je best eens advies vragen in een slaapspeciaalzaak. “Gezondheid en een goed slaappatroon gaan hand in hand”, bevestigt Elke Cuypers, samen met haar man Bart Bosmans de vierde generatie in familiebedrijf Bosmans Slaapcomfort. “Zowel fysiek als mentaal heb je voldoende uren rust nodig om te bekomen van de dag. Je lichaam krijgt een reset tijdens je slaap en daardoor verbetert je bloedsomloop, krijgen spieren en gewrichten rust, verwerken je hersenen het verloop van de dag en kan je lichaam herstellen. Wanneer je slaap verstoord wordt, heeft dat een negatieve impact op je slaapkwaliteit. Dat heeft op lange termijn altijd gevolgen voor je gezondheid.”

Je lichaam krijgt een reset tijdens je slaap. Daardoor verbetert je bloedsomloop, krijgen spieren en gewrichten rust, verwerken je hersenen het verloop van de dag en kan je lichaam herstellen.

De ‘one size fits all’-matras bestaat niet

Bosmans Slaapcomfort verkoopt sinds 1941 boxspringbedden, matrassen, bedbodems en kussens. Ze hebben dan ook een uitgebreide expertise rond slaapkwaliteit in huis. “De juiste matras en het juiste bed bepalen je nachtrust”, verklaart Bosmans. “Als je niet goed ligt, of je ligt in een verkeerde, verkrampte houding, dan spreekt het voor zich dat je niet goed kan rusten.” Jammer genoeg bestaat er niet zoiets als dé ideale matras. Niet iedereen heeft namelijk dezelfde matras nodig, en in de loop der jaren kan je ideale matras ook veranderen. Je bent dus geen harde of zachte matrasliežebber voor het leven. “Je kan bijvoorbeeld op latere leeftijd gewrichtspijn krijgen, of je krijgt na een ongeval of blessure pijn in je rug”, vult Cuypers aan. “Je kiest daarom je matras in functie van je specifieke noden op dat moment. Wij helpen onze klanten in de winkel zelfs door met onze handen hun spierspanning te checken bij het testen van de verschillende matrassen. Alleen als je ruggengraat en nekwervels een rechte lijn vormen, kan je echt ontspannen liggen. Daarbij is ook het juiste kussen belangrijk – altijd in combinatie met de matras.”

Een goede nachtrust verlaagt het risico op hart- en vaatziekten met 22% en het risico op een fatale hartaandoening met 43%.

Ondersteuning op maat

Er bestaan harde of zachte matrassen, en dat is zeker niet alleen een kwestie van persoonlijke voorkeur. Zo kan iemand die weinig weegt comfortabel liggen op een zachte matras, maar zal diezelfde matras te weinig ondersteuning bieden na een forse gewichtstoename. “Je houdt best ook rekening met de mate waarin de matras ventileert”, zegt Bosmans. “Als je snel zweet, kies dan een matras die de warmte afvoert. Zo heb je matrassen die een soort gel bevatten, waardoor ze minder warm aanvoelen, of matrassen in natuurlijke materialen die dan weer de warmte goed afvoeren. Ook het juiste bedtextiel kan een groot verschil maken in het warmtegevoel.”

Nog meer maatwerk in bed? Ga voor een matras met specifieke zones die extra ondersteuning geven en drukpunten wegnemen aan je rug, schouder of heup. “Vooral vrouwen hebben vaak last van deze zones”, legt Cuypers uit. “Ook mensen die intensief sporten, kunnen baat hebben bij zo’n matras met verschillende lagen en zones. Niet toevallig is Wout van Aert het gezicht van een bekend matrassenmerk.” Maar hoe doe je dat dan met een matras in een tweepersoonsbed wanneer de partners andere wensen hebben? Je kan wel twee aparte matrassen nemen, maar veel mensen houden niet van een voelbare ‘grens’ tussen de twee matrassen. Als alternatief kan je kiezen voor één matras in twee hardheden. “Maar als je al slaapproblemen hebt en makkelijk wakker wordt, is het wel aan te raden om aparte matrassen te nemen” zegt Bosmans. “Ook wie problemen heeft met de bloedsomloop of ‘rusteloze benen’ heeft, kiest sowieso beter een aparte matras die elektrisch verstelbaar is zodat je de benen een beetje hoger kan leggen.”

Tijd voor een nieuwe matras

Het zijn alweer factoren die in de loop van je leven kunnen evolueren. Meteen ook een extra reden om je matras om de tien jaar te vervangen. “Niet alleen omdat elk materiaal zijn eigen levensduur heeft en na verloop van tijd zijn veerkracht verliest”, aldus Elke Cuypers. “Het is ook een kwestie van hygiëne. Na tien jaar zitten er onvermijdelijk bacteriën en schimmels in je matras, en ook dat is niet gezond. Beter op tijd vervangen dus.”

Next article