Skip to main content
Home » Mind & Body » “In België sterven jaarlijks bijna 30.000 mensen aan hart- en vaataandoeningen”
Mind & Body

“In België sterven jaarlijks bijna 30.000 mensen aan hart- en vaataandoeningen”

In samenwerking met
Amgen organiseerde samen met het UZ Brussel een workshop waarbij werknemers levensreddende handelingen aangeleerd kregen.
In samenwerking met
Amgen organiseerde samen met het UZ Brussel een workshop waarbij werknemers levensreddende handelingen aangeleerd kregen.

Amgen België, wereldwijde pionier in biotechnologie, streeft ernaar de zorg voor patiënten met een hoog cardiovasculair risico te verbeteren.

Nadja De Wolf

Corporate & Governmental Affairs Manager bij Amgen België

Amgen zet zich in om de gezondheidszorg te verbeteren in sleuteldomeinen zoals oncologie, ontstekingsziekten, zeldzame ziekten en harten vaataandoeningen. “Hart- en vaataandoeningen zijn de belangrijkste doodsoorzaak in België, vóór kanker”, aldus Nadja De Wolf, Corporate & Governmental Affairs Manager bij Amgen België. De statistieken spreken inderdaad voor zich: meer dan een miljoen Belgen hebben een of andere hart- en vaataandoening. In België sterven jaarlijks bijna 30.000 mensen aan hart- en vaataandoeningen.

Innovatie en onderzoek 

Preventie van ziekten, met name door middel van regelmatige screening en de bevordering van een gezonde levensstijl, moet voor iedereen een prioriteit zijn. Het is echter duidelijk dat sommige aandoeningen zich zullen blijven ontwikkelen. Daarom investeert Amgen fors in innovatie en onderzoek, bestudeert het actief veelbelovende geneesmiddelen voor de behandeling van kritieke gebieden zoals atherosclerose, obesitas of hartfalen, en zet het zich in om uitgebreide oplossingen te bieden die het leven van patiënten verbeteren. Het is een maatschappelijk probleem dat alsmaar groter wordt. Daarom moeten we dringend handelen en samenwerkingsverbanden uitbouwen. “Wij zijn dan ook actieve partners van BACH (Belgische alliantie voor de cardiovasculaire gezondheid), een nieuwe unieke multidisciplinaire coalitie van specialisten, huisartsen, patiëntenverenigingen, beroepsverenigingen, artsen en ondernemingen die samen een politieke prioriteit willen maken van hart- en vaataandoeningen”, vervolgt De Wolf.

Hart- en vaataandoeningen zijn de belangrijkste doodsoorzaak in België, vóór kanker


Nadja De Wolf

Opstarten workshops 

Op 27 mei heeft Amgen België een nieuwe werkruimte ingehuldigd die volledig is aangepast aan zijn hybride werkmodel, de FlexSpace. In plaats van specifieke dagen vast te leggen voor telewerken en werken op kantoor, geeft de onderneming haar medewerkers de mogelijkheid om de werkomgeving te kiezen die zich het beste leent voor hun dagelijkse taken en verantwoordelijkheden. “Die moderne flexibele werkwijze biedt de werknemers meer autonomie, zodat ze zich beter kunnen ontplooien in hun beroepsleven”, aldus De Wolf. “De inhuldiging is ook en vooral een gelegenheid geweest om de werknemers te betrekken bij verschillende workshops binnen cardiovasculaire gezondheid. Een patiënt heeft zijn verhaal gebracht en ons herinnerd aan het belang van ons werk. Een reanimatieworkshop heeft ons bovendien de vaardigheden geleerd die we nodig hebben om te handelen en potentieel levens te redden.”

R.E. Amgen nv/sa Telecomlaan 5-7, 1831 Diegem – BELNP-0624-80003 v1.0


“Elke seconde telt”

Het project Empowering Hearts is ontstaan uit een dringende noodzaak. “De diagnose van een hart- of bloedvatziekte heeft vaak een grote weerslag op de patiënt en diens entourage”, vertelt Joriena Brewee van de UZ Brussel Foundation.

Joriena Brewee

UZ Brussel Foundation

Empowering Hearts organiseert reanimatiesessies voor de patiënten van het UZ Brussel en hun gezin. “Elk jaar worden circa 10.000 mensen in België het slachtoffer van een hartstilstand, en slechts 10% overleeft dat. Het is van het allergrootste belang om de mensen te leren dat ze snel moeten ingrijpen, want elke seconde telt”, aldus Brewee. Amgen ondersteunt dat levensreddende project. Tijdens de workshop die het bedrijf heeft gehouden samen met het UZ Brussel, konden de werknemers vragen stellen en hebben ze levensreddende handelingen geleerd, iets wat het moreel en de trots van het bedrijf ten goede kwam. Die samenwerking strookt perfect met de opdracht van Amgen: patiënten helpen en een sterkere impact uitoefenen op de gezondheidszorg via een politiek van sociale verantwoordelijkheid van de ondernemingen. Door het ‘Empowering Hearts’-project te ondersteunen, draagt de biotechpionier direct bij tot de patiëntenzorg en de empowerment van de gezinsleden.

Het is van groot belang om mensen te leren dat ze snel moeten ingrijpen bij een hartstilstand, want elke seconde telt. 


Joriena Brewee

War for talent 

In samenwerking met de UZ Brussel Foundation versterkt Amgen zijn engagement voor betrokkenheid van de gemeenschap en duurzame initiatieven. Dat heeft ook een positieve invloed op het imago van het bedrijf bij zijn cliënten, investeerders en werknemers. Bovendien helpt het bij het aantrekken van nieuwe talenten. Er zijn immers steeds meer mensen die via hun job een verschil willen maken in de maatschappij.

Next article