Home » Hart en Bloed » Diabetes en hart – en vaatziektes: laat ze geen duo vormen!
Hart & Bloed

Diabetes en hart – en vaatziektes: laat ze geen duo vormen!

Wist je dat hart- en vaatziektes, zoals een hartaanval, een beroerte of hartfalen, de grootste doodsoorzaak zijn voor personen met diabetes? Zelfs wanneer de diabetes goed onder controle is. Maar ook omgekeerd is er een verband. Veel personen met een hart – en vaatziekte hebben diabetes, zelfs vaak zonder het te weten.

Ik heb diabetes!

Personen met diabetes type 2 hebben bijvoorbeeld een dubbel zo hoog risico op het doormaken van een hartaanval of beroerte, in vergelijking met personen zonder diabetes. Ook voor personen met diabetes type 1 is er een verhoogd risico. Maar! Er is ook goed nieuws. Het risico op het krijgen van een hart- en vaatziektes was vroeger 4 tot 6 keer hoger, terwijl dit nu ‘maar’ 2 keer zo hoog is.

De toegenomen kennis, betere medicatie en technologie zorgen voor een fikse daling van het risico. En! Je hebt het zelf een stuk in handen. Screening en vroegtijdige opsporing van mogelijke problemen, een gezonde leefstijl en het plichtsbewust innemen van de voorgeschreven medicatie zijn belangrijke factoren om het risico van diabetes op hart- en vaatziektes zoveel mogelijk te beperken.

Heb je diabetes, heb dan extra aandacht voor je hart en bloedvaten. Ook omgekeerd, heb je een hart- of vaatziekte, wees dan alert voor symptomen van diabetes.

Heb ik diabetes?

Naar schatting heeft 1 Belg op 10 diabetes. Echter, 1 op 3 personen met diabetes weet niet dat hij of zij diabetes heeft. Diabetes type 2 is een sluimerende ziekte, die vaak langdurig onder de radar kan blijven zonder fysieke klachten. Het vroegtijdig detecteren van diabetes type 2 zorgt – dankzij een betere behandeling – voor een betere prognose en minder kans op het ontwikkelen van hart – en vaatziektes. Via het Gezondheidskompas – een digitale tool van de Vlaamse Overheid – kan je nagaan of jij een verhoogd risico hebt op diabetes type 2. Aarzel niet en bereken jouw risico hier.

De fysieke klachten bij het begin van diabetes type 1 – zoals onder meer veel dorst, veel plassen, vermageren, … – treden veel sneller op en zijn meer uitgesproken. Diabetes type 1 wordt dus gemakkelijker vastgesteld. Diabetes type 1 kan je ook niet vermijden, slechts 5 tot 10% van de personen met diabetes hebben diabetes type 1.   

Ik heb een hart- of vaatziekte!

Heb je een hart – of vaatziekte (doorgemaakt)? Blijf dan ook alert voor het ontwikkelen van diabetes type 2. Het is immers mogelijk dat niet-gediagnosticeerde diabetes aan de oorzaak ligt van je probleem. Maar ook als je een hart – of vaatziekte hebt, heb je meer kans op het ontwikkelen van diabetes type 2.

Wist je trouwens dat een groot deel van de personen die een tijdje op intensive care liggen een tijdelijk verhoogd suikergehalte hebben in hun bloed? We noemen dit stresshyperglycemie. Na ontslag uit het ziekenhuis normaliseert de suikerwaarde in de meeste gevallen. Echter personen die stresshyperglycemie hadden, hebben de volgende jaren een grotere kans op het ontwikkelen van diabetes type 2.

Heb je diabetes, heb dan extra aandacht voor je hart en bloedvaten. Ook omgekeerd, heb je een hart- of vaatziekte, wees dan alert voor symptomen van diabetes. Laat diabetes en hart- en vaatziektes geen duo vormen, spreek erover met je behandelend team.

Voor meer informatie kun je gratis terecht op de Diabetes Infolijn (0800 96 333) of op de websites van de Diabetes Liga, Belgische cardiologische Liga en Belgian Heart Foundation.

Next article