Home » Chronisch Ziek » Microbiota: bacteriën ten dienste van autisme
Chronische ziek

Microbiota: bacteriën ten dienste van autisme

Pesticiden, smaakversterkers, additieven à gogo… Volgens voedingsspecialiste Flore Echinard ligt de kwaal van de eeuw op ons bord: onze moderne voeding is een continue aanval op de darmen. De wetenschappelijke gemeenschap begint zich stilaan te interesseren voor de link tussen voeding en de ontwikkeling van chronische aandoeningen zoals autismespectrumstoornissen (ASS).

Flore Echinard

voedingsspecialiste  

“Op het vlak van voeding gaat niets verloren, wordt er niets gecreëerd, alles transformeert”, verklaart Flore Echinard. “De menselijke machine probeert de meeste schadelijke stoffen tijdens de vertering via de darmen uit het lichaam te verwijderen, maar bij mensen met een autismespectrumstoornis zien we vaak dat de darmen niet meer correct filteren en poreus worden.” De darmbarrière wordt aangetast onder invloed van de rigide voeding bij autistische kinderen en ultrabewerkte voedingsmiddelen.

“Die stoffen worden niet meer via de feces of de urine uitgescheiden, maar geraken in de bloedbaan en trekken dus ook door de bloed-hersenbarrière. Dat kan bijdragen tot de waas in de hersenen bij patiënten met een autismespectrumstoornis.”

Microbiota 

De intestinale microbiota is het grootste reservoir van bacteriën in het lichaam. Alsmaar meer studies tonen aan dat ze essentieel is bij de vertering en wijzen ook op het belang van de darm-breinas, een neuronaal communicatienetwerk tussen de darmen en de hersenen. Hoe kunnen we de microbiota gezond houden? “Een eerste belangrijke stap om alle micro-organismen (niet-pathogene bacteriën, virussen en schimmels) in de microbiota te onderhouden, is zo weinig mogelijk bewerkt voedsel eten”, legt de voedingsspecialiste uit.

“Zo weinig mogelijk industrieel bereide voedingsmiddelen en zo veel mogelijk rauwe voedingsmiddelen. Gebruik bloem van oude tarwe in plaats van moderne tarwe, want die laatste bevat veel meer gluten en tast het darmslijmvlies aan. Op de duur is het alsof je met schuurpapier over de darmwand zou gaan.”

De wetenschappelijke gemeenschap begint zich stilaan te interesseren voor de link tussen voeding en de ontwikkeling van chronische aandoeningen zoals autismespectrumstoornissen.

Probiotica

Daarnaast neem je best probiotica in. Dat kan op twee manieren gebeuren. “Je hebt in eerste instantie voedingsmiddelen die van nature uit veel probiotica bevatten en die je aan de voeding kunt toevoegen: gefermenteerde kool, kimchi, augurken, harde kazen zoals parmezaan en comté en dranken zoals kombucha. Maar na een gastro-enteritis, inname van antibiotica of een periode van intense stress kan het evenwicht in de darmen soms te sterk ontwricht zijn. Dan is inname van voedingssupplementen met probiotica cruciaal.”

In de apotheek en online vind je een heel assortiment aan probiotica. “Het probleem is dat er veel probiotica van slechte kwaliteit bestaan, die niet wetenschappelijk zijn onderzocht”, betreurt Echinard. In afwachting van het opstarten van een gegevensbank met referentieprobiotica raadt de voedingsspecialiste aan altijd de transparantie van de fabrikant en de oorsprong van de geselecteerde bacteriële stammen te controleren. Klinische studies bij de mens staan borg voor een betere kwaliteit.

“Sommige probiotica zijn ook getest bij autistische kinderen, met interessante resultaten. Vraag dus best advies aan gezondheidswerkers.”

Voedingstherapie bij de behandeling van autisme

Autismespectrumstoornissen worden niet meer gestigmatiseerd als een ‘ongeneeslijke ziekte’. Alsmaar meer studies objectiveren het belang van voedingstherapie bij de behandeling van autisme, maar de puristen in de wetenschappelijke gemeenschap besteden nog geen aandacht aan die holistische geneeskunde.

“Nochtans, als de intestinale uitwisseling niet van goede kwaliteit is, is het zeker moeilijker om de medicamenteuze behandeling bij mensen met een autismespectrumstoornis te optimaliseren. De darm-breinas is primordiaal. Door de voedingsbasis te verbeteren, kan je dus een kettingreactie van significante verbeteringen in gang zetten in het kader van een multidisciplinair beleid bij autismespectrumstoornissen”, klinkt het.

Next article