Home » Zorg in Vlaanderen » Beluister onze podcastaflevering over ‘Zorg in Vlaanderen’
Zorg in Vlaanderen

Beluister onze podcastaflevering over ‘Zorg in Vlaanderen’

Roland Maes (CEO CRM.care) en Raoul De Cuyper (directeur Psychiatrisch Centrum Gent-Sleidinge)

Maatregelen tegen COVID-19 treffen onze geestelijke gezondheid

De coronacrisis speelt niet zelden de rol van katalysator voor bedrijven om te innoveren. Roland Maes (CEO CRM.care) en Raoul De Cuyper (directeur Psychiatrisch Centrum Gent-Sleidinge) bespreken de voordelen én gevaren van het streven naar een gezonde omgeving.

Hoe is het gesteld met de impact van corona op onze mentale gezondheid?

De Cuyper: “Het is onduidelijk of corona een katalysator was voor reeds aanwezige mentale gezondheidsproblemen of dat er een oorzakelijk verband aantoonbaar is tussen de coronacrisis en onze mentale gezondheid. Ik gok op een combinatie van beide. De maatregelen tegen COVID-19 hebben in elk geval meer problematieken aan de oppervlakte gebracht, zoals eetstoornissen, stemmingsproblematieken, angstgevoelens, enz. Die factoren hebben een impact op de toekomstige organisatie van de geestelijke gezondheidszorg.”

Welke positieve ontwikkelingen zijn er als gevolg van de coronacrisis?

Maes: “Bedrijven denken actief mee over hoe ze tijdens deze pandemie hun steentje kunnen bijdragen. Ook wij bij CRM.care hebben deze crisis aangewend om onze focus volledig te verleggen. Het wordt een gigantisch probleem als mensen elkaar plots gaan mijden, deurklinken niet meer durven vast te nemen en zelfs de lucht die ze inademen niet meer vertrouwen.”

Collectieve preventie binnen een warme menselijke omgeving staat voor mij op het voorplan, maar het is zeker een meerwaarde om dat te kunnen combineren met innovaties.

Raoul De Cuyper

“Vandaar dat wij sneller hebben ingezet op ons intelligent desinfecterend vernevelingstoestel, de CRM.FOG.  Het idee was er al voor corona, maar is gezien de actuele meerwaarde in een stroomversnelling gekomen. Het toestel desinfecteert in een korte tijdspanne volledige ruimtes, waardoor je steeds mentaal op je gemak bent als je een ruimte betreedt. Je komt nooit in aanraking met het toestel, maar je weet wel dat het er is, wat al voor heel wat gemoedsrust zorgt.”

De Cuyper: “Ik vind het een mooi initiatief, zeker voor bedrijfsruimtes en vergaderzalen, waar je met een constante in- en uitstroom van personen te maken hebt. Vanuit de geestelijke gezondheidszorg hoop ik echter dat we niet zullen evolueren naar een dwangmatige maatschappij, want dan dreigt er een destructieve en steriele samenleving. Collectieve preventie binnen een warme menselijke omgeving staat voor mij op het voorplan, maar het is zeker een meerwaarde om dat te kunnen combineren met innovaties zoals de CRM.FOG. Het is vooral belangrijk dat bedrijven zich engageren voor een gezonde omgeving.”


Beluister hier het integrale gesprek met Roland Maes en Raoul De Cuyper in onze podcastreeks ‘Knappe Koppen’:

Met dank aan:

Next article