Skip to main content
Home » Seksuele Gezondheid » “Veel vrouwen in menopauze durven vaginale en vulvaire atrofie niet te bespreken”
Seksuele Gezondheid

“Veel vrouwen in menopauze durven vaginale en vulvaire atrofie niet te bespreken”

Slechts 20 procent van de vrouwen wandelt zonder klachten door de menopauze heen. Een groot deel van de vrouwen die wel kampen met problemen voelen zich niet erkend en herkend in hun klachten en durven hier nauwelijks over te praten. “Dan maar geen seks meer…”

Caroline Commenne

Menopauzeconsulente

Ik heb vaak een brandend gevoel aan mijn vulva na seks met mijn partner. Kan ik daar iets aan doen?’ “Als deze vraag al gesteld wordt bij de huisarts zal het goedbedoelde zalfje op voorschrift meestal niet de juiste oplossing bieden”, aldus menopauzeconsulente Caroline Commenne. “Veel vrouwen en hun partner worden geconfronteerd met de waarheid, of beter nog, de ‘zwaarheid’: de zo frequent voorkomende en jammer genoeg net zo vaak gebanaliseerde vaginale en vulvaire atrofie. Dat is een veel voorkomende klacht tijdens de menopauze die vandaag nog steeds onvoldoende wordt gediagnosticeerd. Enerzijds omdat deze problematiek te weinig aangebracht wordt door vrouwen, anderzijds omdat die veelal wordt geminimaliseerd en zelfs ontkend tijdens het bezoek aan de arts. Wat het probleem dan opnieuw in een taboesfeer duwt.”

Chronische aandoening 

“Door het tekort aan oestrogeen tijdens de menopauze ontstaat een verdunning, verdroging of ontsteking van de vaginawand en het vulvaire gebied”, vervolgt Commenne. “Dat zorgt voor een zeer frequente chronische aandoening, beter bekend als atrofie. Ongemakken zoals irritaties, kleine scheurtjes, kloofjes op de huid of rond de schaamlippen – die bovendien verschrikkelijk kunnen branden – worden snel opgemerkt, maar vaak verzwegen voor de partner. Het zijn allemaal klachten die een vlotte, leuke vrijpartij in de weg staan. Bovendien krijgt de vrouw in dit geval urinaire problemen zoals incontinentie en terugkerende urineweginfecties. In de pre- en postmenopauze – de fase waar heel wat klachten naar boven komen – is het uiterst belangrijk dat de vrouw correct geïnformeerd wordt over de oorzaak en hoe deze te behandelen. Fysieke klachten zoals warmteopwellingen, nachtelijk zweten, aanvallen van hartkloppingen, gewrichtspijnen, vergeetachtigheid en slapeloosheid krijgen na verloop van tijd een psychologische weerslag. De klassieke behandelingen met antidepressiva en/of angstremmers bieden meestal geen oplossing.”

Door het tekort aan oestrogeen tijdens de menopauze ontstaat een verdunning, verdroging of ontsteking van de vaginawand en het vulvaire gebied.

Warme zorg op maat 

“Bestaan er dan wel oplossingen? Het is alvast een goede start als je de stap zet naar een menopauzeconsulent, gespecialiseerd in de professionele begeleiding van de vrouw in de menopauze. Hier bestaan geen taboes en wordt alles bespreekbaar. De consulent luistert, overlegt, stelt concrete oplossingen voor en geeft de warme zorg op maat.” 

Next article