Home » Neurologie » ‘Door dik en dun’ voor elkaar in de jeugdbeweging
Opinie

‘Door dik en dun’ voor elkaar in de jeugdbeweging

Elke Timmerman, pedagogisch medewerker KLJ, thema psychisch welzijn.

“Psychisch welzijn is niet meer weg te slaan uit het nieuws, daarom worden er regelmatig sensibiliseringscampagnes gelanceerd. En terecht, vinden we bij jeugdbeweging KLJ, want afgelopen zomer stelden we vast dat nog steeds veel jongeren zich niet goed voelen in hun vel.

Een oplossing vinden, is niet makkelijk, maar we zijn er wel van overtuigd dat jeugdbewegingen een handje kunnen helpen. Leiders en leidsters zijn geen hulpverleners en dat kan je ook niet van hen verwachten, maar als ze een luisterend oor bieden en zorgen voor een vriendschappelijke omgeving, dan betekent dat enorm veel voor jongeren die het leven minder rooskleurig zien.

Een plek om tot rust te komen

In een jeugdbeweging leef je in het weekend of tijdens een kamp heel intens samen en dan kunnen bepaalde emoties en ervaringen makkelijk naar boven komen. Aan die ervaringen en emoties moeten we aandacht schenken, met respect voor ieders grenzen en in een veilige omgeving waar leden of leiding kunnen aangeven of ze nood hebben aan een gesprek. Ook nazorg is belangrijk, want elkaar helpen blijft niet bij een keer. Als koepel van een jeugdorganisatie proberen we onze lokale afdelingen hier bewust van te maken en zo goed mogelijk te ondersteunen.

KLJ vindt namelijk dat jeugdbewegingen een thuis moeten zijn: een plek om tot rust te komen, een plek waar je jezelf kan zijn en waar iedereen kan groeien op zijn of haar eigen manier. KLJ wil ook dat jeugdbewegingen een plaats zijn waar je kan lachen en spelen, een hechte groep kan vormen en langdurige herinneringen kan maken, maar ook moeilijke momenten kan delen met elkaar.

KLJ wil dat jeugdbewegingen een plek zijn waar iedereen het gevoel heeft zichzelf te mogen zijn.

Ongeremd en ongecensureerd

Daarnaast pleit KLJ ervoor dat jongeren er gewoonweg voor elkaar moeten zijn. Iedereen ervaart wel eens moeilijke momenten in zijn leven. Bovendien beleeft iedereen ze op zijn of haar eigen manier. Je omgeving kan een belangrijke bron van steun vormen en dat is net waar KLJ op wil inspelen. In KLJ kan je alles met een veilig gevoel zeggen, ongeremd en ongecensureerd. Je kan er babbelen over het leven, met zijn pieken en dalen, over het vallen en het opstaan. Of, als het nodig is, kan je er gewoon even je gal spuwen. We hopen oprecht dat elk kind en elke jongere zo’n plaats vindt.

Maar dat is niet alles. KLJ wil ook dat jeugdbewegingen een plek zijn waar iedereen het gevoel heeft zichzelf te mogen zijn. Waar we wat vaker vragen hoe het écht met de ander gaat en vervolgens een luisterend oor bieden zonder te oordelen. Waar er ruimte is om niet op elke vraag of situatie een antwoord te weten. En waar leden en leiding elkaar steunen. Net daarom maakte KLJ vorig jaar met het jaarthema ‘Door dik en dun’ psychisch welzijn bespreekbaar. Dat deden we met een open geest en met een manier die bij onze leden en leiding past.

Nog steeds taboe

Wil dat zeggen dat jeugdbewegingen alle psychische problemen kunnen oplossen? Allerminst. In situaties die leiding niet meer de baas zijn, willen we niet dat jongeren zichzelf hulpverleners wanen, maar dat ze professionele hulp zoeken. Jammer genoeg bestaat er nog steeds een drempel, een soort taboe, om die gespecialiseerde hulp in te schakelen. Wij zeggen dat die drempel nergens voor nodig is, want het is bewezen dat de hulp werkt. Kortom: elk kind en elke jongere heeft recht op een gelukkig en zorgeloos bestaan. En het jeugdwerk kan daarbij helpen.

Next article