Skip to main content
Home » MedTech » “Levenskwaliteit van patiënten met chronisch nierfalen aanzienlijk verbeteren”
Medische Innovatie

“Levenskwaliteit van patiënten met chronisch nierfalen aanzienlijk verbeteren”

In samenwerking met
Wereldwijd zijn ongeveer 3,5 miljoen mensen afhankelijk van dialysebehandeling. Voor veel patiënten zou thuisdialyse hun levenskwaliteit aanzienlijk kunnen verbeteren, maar helaas wordt hier nog te weinig voor gekozen.
In samenwerking met
Wereldwijd zijn ongeveer 3,5 miljoen mensen afhankelijk van dialysebehandeling. Voor veel patiënten zou thuisdialyse hun levenskwaliteit aanzienlijk kunnen verbeteren, maar helaas wordt hier nog te weinig voor gekozen.

Fresenius Medical Care is al ruim honderd jaar wereldleider op het gebied van de ontwikkeling, productie en service van dialyseapparatuur en -toebehoren. Wereldwijd zijn ongeveer 3,5 miljoen mensen afhankelijk van dialysebehandeling. Elke 0.6 seconden verhoogt het bedrijf via een dialysebehandeling de levenskwaliteit van een patiënt met chronisch nierfalen.

Griet Vanhoucke, Head of BeNeLux Fresenius Medical Care.
Griet Vanhoucke, Head of BeNeLux Fresenius Medical Care.

Fresenius Medical Care BeNeLux biedt hoogkwalitatieve zorg aan. Enerzijds door samen met zorgverleners binnen ziekenhuizen naar adequate oplossingen te zoeken voor de behandeling van hun patiënten. Anderzijds door binnen de eigen ziekenhuizen (RKZ Dialysecentrum Beverwijk en DiaPriva Amsterdam) de intern wereldwijd ontwikkelde standaarden toe te passen. Griet Vanhoucke, Head of BeNeLux, geeft een inzicht in de oplossingen die het bedrijf biedt. 

Welke uitdagingen stellen zich binnen de behandeling van dialysepatiënten?

“De belangrijkste uitdaging ligt in het aanbieden van de meest adequate behandeling aan de patiënt en dit op verschillende vlakken. Geïntegreerde zorg, waarbij patiëntenzorg evolueert van individuele consultaties naar multidisciplinaire samenwerking, wordt door het toenemend aantal patiënten met multimorbiditeit noodzakelijk. Daarnaast verwachten patiënten een gepersonaliseerde zorg en realtime toegang tot de gezondheidszorg. Hierbij wordt de technologische ontwikkeling van digitale zorg cruciaal.”

“Thuisdialyse geeft vaak een sterke verbetering van de levenskwaliteit van patiënten. Voor veel patiënten kan dat dus een goede oplossing zijn, maar helaas wordt hier nog te weinig voor gekozen. Ook vanuit de overheid wordt gestreefd naar meer thuiszorg, om zo de hoge kosten in de ziekenhuizen te verlagen.”

Welke oplossingen bieden jullie aan?

“Een adequate behandeling komt tot stand door kwalitatief hoogstaande producten en services te verbinden met uitgebreide kennis van het medisch en therapeutisch domein. Ons bedrijf biedt beiden, en zet deze dan ook in om de zorg te optimaliseren. Op die manier bieden we totaalconcepten aan en kunnen we de klant ontzorgen, zodat de volledige focus op de patiënten ligt.”

Hoe belangrijk zullen medische technologieën worden in de behandeling van patiënten met chronisch nierfalen?

“Geïntegreerde zorg is cruciaal om de verscheidenheid en complexiteit in dit domein aan te pakken. Technologie kan hierbij helpen. Enerzijds om de patiënt beter te betrekken bij de opvolging, anderzijds om ook de behandeling beter in kaart te brengen.”

“Het implementeren van medische technologieën (artificiële intelligentie en data-analyse) gaat steeds verder. Op basis van vooraf gedefinieerde KPI’s wordt geanonimiseerde data uit de dialyseapparatuur geanalyseerd en worden voorspellende modellen opgesteld. Deze modellen bieden de zorgverlener ondersteuning bij het nemen van beslissingen, zoals het bepalen van de ideale dosis van medicatie, maar ook het voorspellen van het ontstaan van bijkomende ziektebeelden.”

Next article