Home » Medische Innovatie » Een revolutie in omtrek- en volumemetingen van het menselijk lichaam
Medische innovatie

Een revolutie in omtrek- en volumemetingen van het menselijk lichaam

Bij de behandeling van lymfoedeem is het meten van de benen, armen en vingers essentieel om verbeteringen bij patiënten te constateren. Omdat de apparatuur die kinesitherapeuten daar tot nu toe voor gebruikten duur, onpraktisch en onnauwkeurig was, heeft een Belgische onderzoeker een innovatieve oplossing ontwikkeld om de meettechniek te standaardiseren.

Zeven jaar geleden werd kinesitherapeut Joseph Harfouche tijdens zijn consultaties geconfronteerd met een groot probleem. “Na borstkanker ontwikkelen patiënten soms lymfoedeem. Dat is een zwelling van de bovenste ledematen die een kinesitherapeutische behandeling vereist, namelijk manuele lymfedrainage”, zegt Joseph Harfouche. Het nauwkeurig meten van de ledematen van die patiënten is belangrijk om de evolutie van het lymfoedeem te kunnen volgen en geschikte compressiekousen of -mouwen te maken.” Vroeger was het uitvoeren van deze metingen een tijdrovend proces en de enige meettoestellen op de markt waren erg duur en moeilijk te verplaatsen, of ze waren goedkoop maar onnauwkeurig.

De beschikbare apparatuur leidde tot verschillen in de behandeling van patiënten, zoals de scanner die onbetaalbaar is voor de zelfstandige kinesist, de methode van waterverplaatsing waarbij verschillende waterreservoirs moeten worden aangekocht en die niet ecologisch is wegens waterverspilling en de verwarming ervan om comfortredenen, tot het eenvoudige meetlint, dat zeer irrelevante resultaten gaf. “En dan hebben we het nog niet over het gebrek aan reproduceerbaarheid bij het gebruik van die methoden, waardoor het onmogelijk is om de resultaten tussen collega’s te delen”, zegt dokter Harfouche. Daarom bedacht hij een nieuwe methodologie met als doel aan de verwachtingen van medische professionals en aan de eisen van het RIZIV te voldoen. Het product moest licht, gebruiksvriendelijk, tot op de millimeter nauwkeurig, robuust en goedkoop zijn en de metingen moesten reproduceerbaar zijn. Na een patentaanvraag en een prototypering begon een echt ondernemersavontuur voor de doctor in de kinesitherapie en PériKit werd geboren.

Innovatie, toegankelijkheid en bruikbaarheid

Met dit nieuwe instrument, verpakt in een kleine transparante koffer, kunnen bijna alle delen van het menselijk lichaam nauwkeurig worden gemeten met behulp van een soort dubbel meetlint. Eenmaal het instrument is bevestigd aan het te meten lidmaat, is de foutmarge erg klein en is de meting op de millimeter nauwkeurig. “De PériKit versnelt het meetproces. Als kinesitherapeut kan ik aan het einde van de sessie aan mijn patiënten het effect van de decongestieve behandeling laten zien. Zowel voor de therapeut als voor de patiënten is het erg motiverend om te weten dat de metingen nauwkeurig zijn en dat de behandeling effect heeft.

Ook voor de patiënt is het nauwkeurig meten van zijn lymfoedeem van essentieel belang, want dit kan gevolgen hebben voor de terugbetaling van de behandeling. Op basis van de evolutie van de behandeling van het lymfoedeem kan de patiënt, afhankelijk van de pathologie, immers recht hebben op een andere terugbetaling door het RIZIV. “In sommige gevallen maakt de behandeling van lymfoedeem deel uit van de behandeling van een functionele of ernstige pathologie”, zegt dokter Harfouche. De patiënt kan dan genieten van een groter aantal terugbetaalde sessies omdat zijn pathologie een langere behandeling vereist.”

Omdat de methode van omtrekmetingen snel en eenvoudig is, beperkt ze zich niet tot de medische wereld, maar richt ze zich ook op atleten die streven naar spiergroei, mensen die willen afvallen, en zelfs de diëtisten of trainers die hen begeleiden. Met behulp van een eigen app die de verschillende metingen registreert en vergelijkt, kan een kinesitherapeut op een eenvoudige en volledig veilige manier metingen doorgeven aan een andere specialist.

De PériKit lijkt dus een veelbelovende oplossing te zijn en heeft al twee eerste prijzen in de wacht gesleept op internationale congressen. Ook de medische wereld reageert positief. “Na een lange testfase kijken we er naar uit om eindelijk een praktische en goedkope oplossing te kunnen bieden voor iedereen die het menselijk lichaam nauwkeurig moet kunnen meten.

Next article