Zo’n vijfde van de baby’s en peuters krijgt te maken met atopisch eczeem. Dat is een niet besmettelijke huidaandoening die verschillende oorzaken kan hebben. Gelukkig kan je zelf heel wat doen om het risico op een opstoot te beperken. Een hydraterende babycrème, zachte kleding of krabwantjes kunnen al veel leed voorkomen.
Tekst: Sandra Gasten
De factoren die eczeem veroorzaken, zijn bij elk kind verschillend.
Atopisch eczeem kan op elke leeftijd opduiken, maar komt het vaakst voor binnen de eerste zes maanden na de geboorte.
Symptomen zijn onder meer een rode, schilferige huid met bultjes, korstjes, blaasjes of kloofjes. Meestal zie je ze op het hoofd, in het gezicht (vooral op de wangen) en op de romp. Als het kindje wat ouder is, komt het ook vaak in de knie- en elleboogholtes, in de nekplooi, op de enkels en op de polsen voor. Ook blaasjes, gevuld met vocht, en vochtige vlekken kunnen bij plotse opstoten voorkomen.
De kindjes hebben vaak last van jeuk. Om zeker te zijn, laat je de aandoening best vaststellen door de huis- of kinderarts.
Erfelijke aanleg
Hoe atopisch eczeem ontstaat, is nog niet duidelijk. Wel is zeker dat een erfelijke aanleg een rol speelt. Een stoornis in de beschermlaag van de huid kan ervoor zorgen dat irriterende stoffen van buitenaf sneller doordringen.
Anderzijds kan een droge huid deze eczeem uitlokken, omdat de huidbarrière minder bescherming biedt. Het eczeem is niet de hele tijd zichtbaar. In sommige periodes zal je kindje er meer last van hebben dan in andere.
Te veel blootstelling aan droogte, koude of warmte of te lang contact met water zijn uitlokkende prikkels.
Uitlokkende factoren
De factoren die eczeem veroorzaken, zijn bij elk kind verschillend. Wanneer de weerstand van je kindje verzwakt is door een ziekte of wanneer het tandjes krijgt, kan het erger worden.
Te veel blootstelling aan droogte, koude of warmte of te lang contact met water zijn uitlokkende prikkels. Ook zweten en krabben lokken eczeem uit, net zoals huisstof, huisstofmijt, haren of huidschilfers van (huis)dieren en stuifmeel uitlokkende allergenen zijn. Indien de uitlokkende factoren bekend zijn, kan je ze best vermijden.
Je huid beschermen
Gelukkig kan je een aantal zaken doen om een opstoot te voorkomen. Het komt erop aan om de gevoelige huid zo goed mogelijk te beschermen. Je mag ze niet irriteren en je moet ervoor zorgen dat ze een beschermlaag krijgt.
→ Hou de badsessie kort en voeg badolie aan het water toe in plaats van geparfumeerde wasmiddelen of zeep. Zo voorkom je een allergische reactie zoals eczeem en houd je de huid soepel.
→ Wrijf tijdens het drogen niet te veel, maar dep de huid voorzichtig af, ook achter de oortjes, onder de oksels en tussen de teentjes.
→ Voorkom dat je baby’s huidje uitdroogt. Wrijf ze na het badje in met een hydraterende crème. Kies best voor een hypoallergene crème zonder parfum of bewaarmiddelen.
→ Doe hem of haar krabwantjes aan en hou de nageltjes kort. Zo voorkom je ook tijdens een opstoot dat het eczeem erger wordt.
→ Ook ruwe of nauwe kleding verergeren de huidontsteking. Vooral wol wordt niet goed verdragen. Katoenen of linnen kleding zorgt ervoor dat de huid wel kan ademen.
→ Borstvoeding vergroot de weerstand van je baby. Door zo lang mogelijk borstvoeding te geven, krijgt hij veel antistoffen mee waardoor de kans op een opstoot verkleint.
→ Tot slot: hoe schattig ze ook zijn, pluizige huisdieren of knuffels kunnen bij sommige kinderen eczeem uitlokken. Hou ze dan best uit de buurt.
2021-CA-0505