Home » Immunologie » “1 op de 3 personen die diabetes heeft, weet het zelfs niet”
Immunologie

“1 op de 3 personen die diabetes heeft, weet het zelfs niet”

Sophie Billiet, Manager Marketing, Communicatie en Fondsenwerving Diabetes Liga.

Elke zeventien minuten krijgt in Vlaanderen iemand de diagnose diabetes. Vandaag treft de ziekte maar liefst één op tien Belgen, in 2040 zal dat zelfs één op de acht zijn. Maar wat is het en kan men het voorkomen? Meer uitleg door Sophie Billiet van de Diabetes Liga.

“Diabetes is een chronische aandoening waarbij de bloedsuikerspiegel verhoogd is. De twee meest voorkomende vormen zijn diabetes type 1 en diabetes type 2. Type 1 ontstaat meestal bij kinderen of volwassenen jonger dan 40 jaar en treft 5 tot 10% van de personen met de ziekte.”

“Het is een auto-immuunaandoening waarbij het eigen immuunsysteem de bètacellen van de pancreas aanvalt. Het ontstaan houdt verband met erfelijke factoren en omgevingsfactoren, waardoor preventieve maatregelen niet mogelijk zijn. Bovendien ontstaan de symptomen op korte tijd en zijn deze zeer uitgesproken. De behandeling bestaat altijd uit insulinetoediening.”

Het belang van een gezonde levensstijl

“Type 2 ontstaat voornamelijk vanaf 40 jaar door een insulineresistentie of verminderde insulineproductie. Deze vorm van diabetes kan deels voorkomen worden. In tegenstelling tot type 1 hebben personen weinig of geen klachten, waardoor diabetes type 2 zich verder ontwikkeld heeft zonder het te weten. De behandelende arts zoekt samen met de persoon met diabetes naar de behandeling die het best past bij zijn dagelijks ritme.”

“De behandeling bestaat dan ook steeds uit het opvangen van het insulinetekort door dagelijks insuline toe te dienen via injecties of een insulinepomp. Een gezonde leefstijl maakt deel uit van de behandeling. Dat betekent concreet: gezond eten, voldoende bewegen en niet roken. Je levensstijl bijschaven op kleine, vol te houden punten kan namelijk een wereld van verschil maken.”

De diabeteszorg type 1 is in België sterk uitgebouwd. Met het medisch diabetesteam kan men diabetes onder controle krijgen en houden.

Diabeteszorg in België

“De diagnose diabetes heeft een grote impact, maar hoeft een aangenaam leven niet in de weg te staan. De juiste diabetesbehandeling is natuurlijk wel noodzakelijk om complicaties op lange termijn te voorkomen. Een diabetesteam staat klaar voor zowel medische als psychologische begeleiding. Het team helpt je met de zoektocht naar de juiste behandeling om de bloedsuikerwaarden onder controle te houden. Dus ook mét diabetes zijn dagdagelijkse dingen zoals werken, reizen, uit eten gaan, sporten en plezier maken mogelijk.”

“De diabeteszorg type 1 is in België sterk uitgebouwd. Met het medisch diabetesteam kan men diabetes onder controle krijgen en houden. Ook bij de Diabetes Liga kan je altijd terecht voor kwalitatieve informatie en een ruim netwerk van lotgenoten en zorgverleners. Als onafhankelijke organisatie zeten we ons dagelijks in voor een kwaliteitsvol leven voor mensen met diabetes”, besluit Billiet.

Next article