Skip to main content
Home » Hiv & aids » Hiv in de LGBTI+-gemeenschap
Hiv & aids

Hiv in de LGBTI+-gemeenschap

LGBTI-community Pride flag
In samenwerking met
LGBTI-community Pride flag
In samenwerking met

Mensen in de LGBTI+-gemeenschap (lesbian, gay, bisexual, transgender en intersex) die leven met hiv kunnen met hun vragen terecht bij Lumi, de anonieme opvang- en infolijn voor iedereen met vragen rond gender en seksuele voorkeur. Via chat, telefoon en e-mail staat een team van opgeleide vrijwilligers klaar om een gratis en vertrouwelijk gesprek te voeren.

Net als anderen kunnen LGBTI+-personen bij Lumi er hun verhaal of vragen kwijt, ook voor personen die niet openlijk leven als LGBTI+. Lumi kan mensen ook de weg wijzen naar correcte info over hiv en andere soa’s, veilig vrijen en Pre-Expositie Profylaxe (Prep). Dat is een behandeling in pil-vorm voor mensen die een grote kans lopen op een hiv-besmetting.  

Eisenplatform

Ook de organisatie Çavaria spant zich al jaren in om de thematiek op de agenda te zetten en houden. Ze streven naar meer solidariteit en zetten zich in voor de preventieboodschap. In het eisenplatform 2019 stelt çavaria dan ook volgende eisen:

  • Het hiv-plan 2014-2019 dient geactualiseerd te worden en moet voldoende aandacht besteden aan hiv-preventie, een betere toegankelijkheid van PrEP en andere preventieve middelen en de ontwikkeling van een toegankelijk en laagdrempelig hiv- en soa-testbeleid.
  • Zorg voor een kwaliteitsvolle dienstverlening voor mensen met hiv en specifieke acties gericht op het aanpakken van hiv-gerelateerd stigma en discriminatie.
  • Zet in op kosteloze, laagdrempelige en toegankelijke zorg waarbij anonimiteit gegarandeerd wordt en waarbij geen mutualiteit betrokken moet zijn. Heb daarbij aandacht voor de meest kwetsbare groepen zoals sekswerkers, vluchtelingen, asielzoekers en mensen zonder papieren.

Taboe

“Er blijft nog altijd stigma bestaan tegenover personen met hiv, dat vinden we ook terug in de LGBTI+-gemeenschap. Het is dus zeker een blijvend aandachtspunt voor de beweging”, vertelt Mark Sergeant, beleidsmedewerker MSM (Mannen die seks hebben met Mannen) bij Sensoa.

Voor 2017 lag de nadruk van hiv-gesprekken vooral op het medische en praktische. Na 2017 lijkt de focus verschoven naar het emotionele.

Hiv blijft een beladen onderwerp maar de medische opties en behandelingen zijn wel vrij gekend in de LGBTI+-gemeenschap. Mensen vinden gelukkig hun weg naar organisaties zoals Sensoa en Lumi voor info rond besmetting en (preventieve) behandeling. De angst rond het ‘hiv-risico’ lijkt echter aan te geven dat er nog een zeker taboe op rust. Verder is het nog de vraag of er ook een taboe rust op het nemen van PreP. Dat was in ieder geval zo toen het net beschikbaar was. Op gay datingapps kan je vaak je hiv-status aanduiden, of je al dan niet PreP neemt, wanneer je laatste hiv-test was, …

Andere bezorgdheden

Tegenwoordig wordt er bij Lumi vooral gesproken over angst rond een mogelijke hiv-besmetting. Soms komt de angst voort uit niet goed geïnformeerd zijn over hoe je tegenwoordig perfect kan leven met hiv. Veel vaker komt de angst voort uit het feit dat alle risico wegnemen bij nieuwe contacten moeilijk en vaak onmogelijk is.

Er lijkt wel een trend te zijn in het soort gesprekken dat Lumi voert. In 2017 wilden mensen zich vooral informeren over PreP. “Wat is het?”, “hoe werkt het?” en “waar kan ik het krijgen?” waren de voornaamste vragen. In de jaren daarvoor lag de nadruk van hiv-gesprekken vooral op het medische en praktische. Na 2017 lijkt de focus verschoven naar het emotionele. We ontvangen bijvoorbeeld meer oproepen rond de weinig gegronde angst om hiv op te lopen dan over onbeschermd seksueel contact.

Je kan Lumi bellen op 0800 99 533 (maandag en woensdag), met ons chatten (maandag, woensdag, donderdag) of mailen naar [email protected] met al jouw vragen of verhalen over gender en seksuele voorkeur. Dat is helemaal gratis en anoniem. Onze chat- en telefoonlijnen zijn open tussen 18.30u en 21.30u. Je kan een gesprek starten tot 21.15u. Alle info op https://lumi.be/word-geholpen

Next article