Home » Hiv & aids » Campagne ‘Hiv stopt hier’ brengt echt positief nieuws: geen overdracht van hiv via seks bij weinig virus in het bloed
Hiv & aids

Campagne ‘Hiv stopt hier’ brengt echt positief nieuws: geen overdracht van hiv via seks bij weinig virus in het bloed

Sensoa, het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid, toont leven met hiv vanuit een verrassend positieve invalshoek. Daar is reden toe: wetenschappelijk onderzoek bevestigt dat overdracht van hiv via seks niet langer mogelijk is. Voorwaarde: de hiv-positieve partner neemt nauwgezet medicatie waardoor de hoeveelheid virus in het bloed zeer laag is.

“We hebben ons kindje op een natuurlijke wijze kunnen verwekken”

Dat is goed nieuws voor mensen met hiv en hun partner(s). Het onderdrukken van het virus heeft een positieve impact op de gezondheid van mensen met hiv. Maar het betekent ook dat koppels gewoon zwanger kunnen worden.
Dat geluk delen de hiv-positieve Kenny en zijn vrouw Heidi, die hiv-negatief is, in de eerste campagnespot. Daarin dansen ze samen een sensuele tango.

Het onderstreept meteen de ruimere boodschap van de campagne. De instinctieve angst van mensen voor besmetting is nog steeds de basis voor het vooroordeel dat aan hiv kleeft. Die angst is ongegrond. Zelfs seks zonder condoom kan het virus niet overdragen. Een mijlpaal in de strijd tegen hiv. Een reden te meer om gewoon te doen tegen mensen met hiv. De spot en de informatie zijn op allesoverseks.be te bekijken.

De feiten en de cijfers

In 2019 bevestigde de afronding van twee studies waar experts al een vermoeden van hadden. Indien de huidige hiv-medicatie getrouw wordt genomen, wordt de hoeveelheid virus in het bloed zodanig onderdrukt dat de aanwezigheid van hiv door een klassieke test niet meer kan vastgesteld worden (“Niet meetbaar”). Dat heeft een weinig bekende bijwerking: het hiv-virus kan in dat geval niet meer door seksueel contact, zelfs onbeschermd, overgedragen worden (“Niet overdraagbaar”).

In de eerste PARTNER-studie waren 888 koppels in 14 Europese landen gedurende enkele jaren gevolgd waarbij één partner hiv-positief was en één partner negatief. De positieve partner nam getrouw medicatie. Deze koppels hadden 58.500 maal seks met elkaar zonder condoom. Geen enkele overdracht met het hiv-virus werd vastgesteld. De tweede PARTNER-studie deed dit over, maar met 800 gay koppels. Deze hadden 77.000 maal seks zonder condooms. En ook hier, geen overdracht van hiv.

Hoog tijd om dit bekend te maken, dacht Sensoa. Ook in andere landen worden daar campagnes over opgezet.

Betekent dit het einde van het condoom?

Dit nieuws betekent niet het einde van de klassieke preventieboodschap waarin het condoom centraal staat. Nieuwe besmettingen gebeuren immers, net zoals bij corona, voornamelijk door mensen die geen symptomen hebben en zelf niet weten dat ze besmet zijn. Maar een goede behandeling maakt wel deel uit van wat combinatiepreventie genoemd wordt: de combinatie van gedragsadviezen (veilig vrijen, condoomgebruik), makkelijk kunnen testen en biomedische initiatieven (snelle start hiv-medicatie en Pre-Exposure Profylaxis (= preventief gebruik van hiv-medicatie)).

Dat is dé manier om hiv een halt toe te roepen. Bovendien blijft het condoom een ideale manier om te beschermen tegen hiv én soa’s.

Next article