Home » Hart en Bloed » “Wie langer wil leven, kan daar zelf heel wat aan doen”
Hart & Bloed

“Wie langer wil leven, kan daar zelf heel wat aan doen”

Dit bericht is slecht voor je hart. Want wist je dat 1 op de 3 mensen vroegtijdig sterft, nog voor de leeftijd van 75 jaar? Dat meer dan een kwart overlijdt door hart- en vaatziekten? En dat we sinds de jaren 60 een opvallend sterke stijging van dat cijfer zien? Dat is schrikken, toch? Maar gelukkig is dit bericht ook goed voor je hart. “Want wie langer wil leven, kan daar zelf heel wat aan doen”, zegt voedingsdeskundige Sandra Bekkari.

“Levensduur, zo stellen wetenschappers, wordt slechts voor 10 à 25% door erfelijke factoren bepaald. De overige 75 à 90% linken ze aan je levensstijl en de omgeving waarin je leeft. We spoelen even terug naar de jaren 60, want die aanzienlijke toename van hart- en vaatziekten sindsdien kwam er niet zomaar. Net dan wonnen kant-en-klare gerechten en sterk bewerkte voedingsmiddelen aan populariteit. In die ‘nieuwe voeding’ zaten onnodig veel suikers, meer verzadigde vetten en ongezonde transvetten. Veel te veel zout en minder kalium. Onze voeding, die voorheen puur en onbewerkt was, rijk aan alle nodige vezels, vitamines, mineralen en antioxidanten, werd steeds meer industrieel ‘vulsel’. Niet zonder gevolgen: meer mensen kregen overgewicht, een hoge bloeddruk, hoge cholesterol en diabetes. Stuk voor stuk risicofactoren voor het ontwikkelen van hart-en vaatziekten.”

Volgens wetenschappers wordt je levensduur slechts voor 10 à 25% door erfelijke factoren bepaald. De overige 75 à 90% is gelinkt aan je levensstijl en de omgeving waarin je leeft.

‘Blue zones’

“Kunnen we in 2022 nog wel terug naar dat pure eetpatroon van weleer? En levert dat écht extra jaren op? Voluit: ja. Kijk maar eens naar de ‘blue zones’: vijf gebieden (van Griekenland tot Japan) waar mensen vandaag duidelijk langer leven dan in de rest van de wereld. Hart- en vaatziekten, maar ook diabetes en dementie komen er opvallend minder – en in sommige gebieden zelfs amper – voor. Deze blauwe zones hebben één ding met elkaar gemeen: er staat vooral onbewerkte en plantaardige voeding op het menu. Veel groenten, fruit, noten, peulvruchten en volkoren granen. Gezonde vetten, zoals olijfolie. Weinig vlees. Ze kiezen er voor voeding die rijk is aan gezonde voedingsstoffen en arm aan calorieën, terwijl dat bij ons vaak andersom is. En ze bewegen veel – véél meer dan wij – waardoor hun risico op chronische aandoeningen nog verder afneemt.”

Grijp je kans

“Gewoon meer bewegen en eten wat puur en goed voor je is. Zulke kleine veranderingen maken wel degelijk een verschil. Want je gezondheid, en die van je hart- en bloedvaten, heb je grotendeels zelf in handen. Het zijn de handen waarmee je een winkelkar vult, waarmee je kookt en waarmee je eet. Grijp die kans en zorg voor je hart. Je toekomstige zelf zal je zo dankbaar zijn.”

Next article