Type 2-diabetes wordt gekenmerkt door een ontregeling van het suikergehalte (glucose) in het bloed. Daardoor verhoogt het risico op cardiovasculaire aandoeningen. Het is dan ook een goede zaak dat risicopatiënten de juiste gewoonten aanleren.
Tekst: Maria-Laetitia Mattern
Diabetes is in Europa aan een opmars bezig, en de impact op de cardiovasculaire gezondheid van patiënten is dan ook meer dan ooit een actueel onderwerp. 90% van alle diabetesgevallen is van het type 2. Die chronische aandoening doet zich voor wanneer het lichaam niet meer in staat is om voldoende insuline te produceren. Daardoor gaat het glucosegehalte in het bloed stijgen (hyperglykemie). De prevalentie neemt toe: we verwachten dat tegen 2045 één op de tien mensen diabetes zal hebben.
Cardiovasculaire risico’s
Mensen met type 2-diabetes lopen meer risico op cardiovasculaire aandoeningen omdat hun glykemiegehalte verhoogd is. Op lange termijn verhoogt dat constant gestegen gehalte het risico op plaques in de slagaders die de bloedsomloop verhinderen en de vorming van bloedklonters bevorderen. De cijfers zijn beangstigend: meer dan de helft van de mensen met type 2-diabetes overlijdt aan een cardiovasculaire aandoening.
Geef de voorkeur aan sporten met een gematigde, continue intensiteit: wandelen, hardlopen, fietsen en zwemmen zijn uitstekend om het cardiovasculaire stelsel te versterken.
Kortademigheid, gezwollen enkels en/of cardiovasculaire ziekten in de familie: als u vermoedens heeft, kunt u maar beter uw arts raadplegen. En om zorg te dragen voor uw hart zijn er een aantal dingen die u dagelijks kunt doen. Artsen raden aan om te stoppen met roken – roken is immers een risicofactor – en om gezond te eten en geregeld aan lichaamsbeweging te doen. Geef de voorkeur aan sporten met een gematigde, continue intensiteit: wandelen, hardlopen, fietsen en zwemmen zijn uitstekend om het cardiovasculaire stelsel te versterken. Ten slotte is het aanbevolen om regelmatig uw cholesterol en bloeddruk te controleren. Want ja, u kunt uw hart in vorm houden, ook al heeft u diabetes.
MPR-BE-100345 – 09/2020