Infectieradar is een online tool waarmee Belgen hun symptomen zoals hoesten of koorts – of het ontbreken daarvan – in een paar muisklikken kunnen registreren. Ook zien ze of er eventuele virussen in hun buurt circuleren. Het platform werd ontwikkeld door UHasselt en UAntwerpen, in samenwerking met internationale partners. Dr. Lisa Hermans, doctor-navorser aan UHasselt, en Steven Van Gucht, viroloog bij Sciensano, leggen het belang van Infectieradar voor de opvolging van virusuitbraken in de toekomst uit.
Tekst: Shannah Jongstra
Neem deel aan Infectieradar, en help de verspreiding van infectieziekten voorkomen
Wat is Infectieradar?
Hermans: “Infectieradar is een online tool waarmee we de verspreiding van infectieziekten, zoals griep of COVID-19, beter willen leren begrijpen en monitoren. De bedoeling is dat zoveel mogelijk Belgen zich registreren en wekelijks eventuele symptomen, zoals hoofdpijn, hoesten of koorts, doorgeven via een korte vragenlijst. Ook wanneer ze geen symptomen hebben geven ze dit aan. Zo kunnen wij de verspreiding van infectieziekten nauwkeuriger in kaart brengen.”
Kwam de nood voor Infectieradar er door COVID-19?
Hermans: “De plannen waren er al een tijd, maar COVID-19 heeft de uitrol versneld. Door de pandemie is duidelijk geworden dat een infectieziekte zich razendsnel wereldwijd kan verspreiden, en dat we ons daarvoor moesten wapenen. Zeker wanneer veel mensen slechts milde symptomen vertonen.”
“De tool is ook naar de toekomst toe belangrijk. Het SARS-CoV-2 virus zal niet het laatste virus zijn dat zich zal verspreiden. We kunnen het platform in de toekomst bijvoorbeeld ook gebruiken om te peilen naar het mentaal welzijn van BeIgen, of naar de werking van vaccins. Infectieradar kadert bovendien binnen een groter, Europees netwerk waardoor wij kunnen leren van onze buurlanden.”
Data uit syndroomsurveillancesystemen, zoals Infectieradar, zijn een mooie aanvulling en meerwaarde op onze bestaande databronnen.
Steven Van Gucht
Op welke manier zijn deze gegevens een meerwaarde voor Sciensano?
Van Gucht: “Wij zijn constant op zoek naar data om de intensiteit, ernst en verspreiding van de virusactiviteit in België te meten. Wij werken hiervoor samen met een peilnetwerk van huisartsen, labo’s en ziekenhuizen waarvan we klinische info en stalen van patiënten met griepachtige symptomen ontvangen. Hiermee kunnen de onderzoekers van UHasselt en UAntwerpen hun wiskundige en statistische modellen optimaliseren, en voorspellen welke trends we kunnen verwachten met betrekking tot eventuele ziekenhuisopnames, of meten wat de impact van een bepaalde maatregel is.”
“Er ontbreekt wel nog een belangrijke groep in onze databank, en dat zijn mensen met milde symptomen, die niet getest werden. Uit eerdere cijfers van Infectieradar bleek dat 80% van alle deelnemers niet naar de huisarts gaat bij zulk soort gezondheidsklachten. Die besmettingen blijven dus onder de radar. Data uit syndroomsurveillancesystemen, zoals Infectieradar, zijn daarom een mooie aanvulling en meerwaarde op onze bestaande databronnen.”
U zei het zelf al, deze mensen worden niet getest. Op welke manier kunnen die gegevens dan toch een belangrijke aanduiding geven van besmettingen?
Van Gucht: “Door de realtime gegevens zullen wij veel sneller een indicatie zien van het aantal mensen dat bijvoorbeeld COVID-19-gerelateerde symptomen vertoont. Verdere stalen verzameld door huisartsen, labo’s en ziekenhuizen kunnen vermoedens van een eventuele uitbraak dan in een later stadium bevestigen.”
“We hopen in de komende jaren samen met biostatistici als dr. Hermans zo meer bij te leren over de timing en aard van bepaalde signalen die wij in de databronnen terugvinden. Zo kunnen we vroeger tot actie overgaan in ons beleid, en in onze communicatie naar burgers en andere gezondheidsinstanties toe.”
Neem deel aan Infectieradar, en help de verspreiding van infectieziekten voorkomen
Wie? Iedereen die in België woont kan deelnemen. Ouders kunnen op hun persoonlijk account profielen aanmaken voor hun kinderen.
Hoe? Registreer je op Infectieradar.be en krijg een persoonlijke link toegestuurd per mail.
En nu? Iedere week krijg je een mail waarin je uitgenodigd wordt een korte vragenlijst in te vullen.
Hoelang duurt het? Het invullen van de vragenlijst duurt enkele seconden tot max. 3 minuten.
Zijn mijn gegevens veilig? Ja, alle gegevens worden anoniem behandeld, in lijn met de GDPR-wetgeving.
Met dank aan: