Door buren te activeren en in contact te brengen met zij die hulp nodig hebben, krijgt de overbelaste thuiszorg de ruimte om zich te focussen op medische en hygiënische taken.
Tekst: Joris Hendrickx
Helppers zijn niet zozeer een vervanging of concurrentie voor de professionele thuiszorg, maar een versterking die hen ontlast van de vaak banale taken waar geen verpleegkundige opleiding voor nodig is.
Buren bieden zuurstof aan overbelaste professionele thuiszorg
Gerard: “Mensen worden ouder en veel ziekten die voorheen dodelijk waren zijn chronisch geworden. Dat is op zich goed nieuws uiteraard, maar het zorgt er ook voor dat de vraag naar thuishulp en thuiszorg stijgt. De budgetten kunnen dit echter niet meer volgen. Daarom willen we met ons platform buurthulpen activeren om mee ondersteuning te bieden.”
“Zij kunnen bv. helpen bij het winkelen, koken, ouderen naar de dokter brengen,… Het gaat dus vooral om praktische hulp bij dagelijkse activiteiten. In die zin zijn deze helppers niet zozeer een vervanging of concurrentie voor de professionele thuiszorg, maar een versterking die hen ontlast van de vaak banale taken waar geen verpleegkundige opleiding voor nodig is. De professionals krijgen zo dus meer zuurstof en kunnen zich meer focussen op de medische en hygiënische taken.”
Nauwe samenwerking met zorgpartners
“Intussen tellen we al een honderdtal partners, waaronder ziekenfondsen, gezinszorgdiensten en OCMW’s. Samen met hen proberen we de kracht van een online platform te gebruiken om een positief verhaal te schrijven en een tegengewicht te bieden aan het negatieve imago van deeleconomieplatformen zoals bv. Über. Iedere dag proberen we aan te tonen dat het op een positieve manier kan en dat we hiermee een werkelijk verschil kunnen maken”, aldus Gerard.
De impact zou veel groter kunnen worden indien we ook toegang kregen tot bv. het succesvolle gesubsidieerde systeem van de dienstencheques.
“De platformeconomie is er in ieder geval om te blijven. Sommigen zien dit soort van platformen als een bedreiging. Anderen zien het als een gigantische opportuniteit en een deel van de oplossing om de huidige uitdagingen in de zorg op te lossen. De vraag is echter niet of platformen een rol zullen spelen in deze sector, maar hoe. Wij wensen het alvast samen met de sector en op een positieve manier te doen. Net daarom ijveren we er voor om mee aan de tafel te zitten bij beleids- en budgetonderhandelingen.”
Nog veel groeipotentieel
Gerard: “Vandaag is er helemaal geen financiering voorzien voor deelplatformen. Daarom hebben we een eigen businessmodel opgezet met financierders uit de sector zelf. We slagen erin om dit met weinig middelen te laten draaien.”
“Toch zou de impact veel groter kunnen worden indien we ook toegang kregen tot bv. het succesvolle gesubsidieerde systeem van de dienstencheques. Jaarlijks spendeert men in Vlaanderen voor 720 miljoen euro aan gezinszorg, en toch volstaat dat niet. Met een fractie van die budgetten zouden wij veel meer uren aan hulp kunnen aanbieden voor de eenvoudige taken.”
- Intussen verzamelt Helpper al zo’n 21.000 buurthulpen in Vlaanderen en Brussel.
- Helppers bieden vandaag meer hulp dan 95% van de officiële gezinszorgdiensten.
- Helppers geven in totaal meer dan 40.000 uren aan ondersteuning per maand en vanwege de enorme nood blijft dat aantal groeien.