De markt in thuiszorg ontwikkelt zich in sneltempo. De nieuwe ‘oudjes’ willen graag zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving blijven. Vaak kan de familie hiervoor zorgen door een beroep te doen op verschillende thuiszorgdiensten, maar soms wordt de puzzel te complex of richt de zorgvrager zich liever naar één persoonlijke assistent. De dienst van inwonende persoonlijke assistentie kan op dat moment een welgekomen oplossing bieden.
Julie De Mol
Bestuurder
Carefully
De functie van inwonend assistent vraagt echter wel een opoffering van de assistent zelf. “Denk maar aan het feit dat die persoon zijn eigen sociaal leven zo goed als on-hold dient te zetten en zijn gezin of familie voor een langere periode weinig of niet zal kunnen zien”, zegt Julie De Mol, bestuurder bij Carefully.
“Vandaag de dag zijn het voornamelijk dames uit Oost-Europa die zich geroepen voelen voor deze functie. En laten we eerlijk zijn, hun grootste drijfveer om deze opoffering te maken, is de financiële kant van de zaak. Zij verdienen het veelvoud van wat ze in hun thuisland kunnen verdienen en willen zo hun financiële situatie verbeteren.”
Vanuit de overheid is er geen tussenkomst beschikbaar voor mensen die een inwonende assistent nodig hebben. In Nederland daarentegen wordt deze dienst voor een groot deel financieel ondersteund.
België vs. Nederland
Kunnen we niet met Belgen werken om deze dienst te leveren? De voordelen zijn legio: de werkloosheid kan dalen, we werken met eigen mensen, mensen die zelf wat vereenzaamd geraken, kunnen door deze job een andere persoon helpen, enz. “Om Belgen aan te trekken voor deze job, dient er in mijn ogen meer te veranderen”, aldus De Mol.
“Kijken we even naar een model in Nederland, waarbij er een rotatie bestaat van twee vaste persoonlijk assistenten die elkaar elke week afwisselen. Hierdoor zal de interesse in deze job bij Belgische kandidaten enkel maar toenemen, omdat de combinatie van werk met een eigen sociaal leven veel beter in evenwicht blijft. Maar deze werkwijze is ook duurder en zal slechts voor een klein deel van de bevolking betaalbaar zijn. De kosten om iemand 24 uur op 24 in huis te hebben, zijn niet laag. Vanuit de overheid is er bovendien tot op de dag van vandaag geen tussenkomst beschikbaar voor mensen die deze dienst nodig hebben, maar niet kunnen bekostigen.”
“In Nederland daarentegen wordt deze dienst voor een groot deel financieel ondersteund vanuit de overheid. Hierdoor kunnen veel meer zorgvragers deze dienst wél bekostigen en is er financiële ruimte om ze uit te breiden en meer te gaan optimaliseren door bijvoorbeeld het organiseren van opleidingen ‘Persoonlijk assistent’.”
Blik op de toekomst
“Maar er is hoop in Vlaanderen. Momenteel bestaat er reeds een dergelijk systeem voor personen met een handicap, namelijk een persoonsvolgend budget (PVB) en een persoonlijk assistentiebudget (PAB). De Vlaamse regering heeft voor de ouderenzorg in een latere fase persoonsvolgende financiering voorzien.”
“Mensen zouden een zorgticket krijgen, waarmee er dan via een derdebetalersysteem zorg kan worden ingekocht bij een erkende zorgvoorziening. Dit alles is echter nog toekomstmuziek. Als u vandaag de dag graag een persoonlijk assistent in huis haalt via een betrouwbare dienstverlener, kunt u steeds meer informatie terugvinden op onze website”, besluit De Mol.