Skip to main content
Home » Zorg & Gezondheid » Zorg van de toekomst: dat is investeren, hervormen en samenwerken
Zorg & Gezondheid

Zorg van de toekomst: dat is investeren, hervormen en samenwerken

Een welvarende regio als Vlaanderen moet iedereen de beste én betaalbare zorg bieden op het moment dat die zorg nodig is. Om meer mensen dan ooit sneller en beter te helpen, investeren we in totaal meer dan 1 miljard euro extra de komende 5 jaar. Welzijn en zorg beter maken, is niet alleen een kwestie van investeren, maar ook een kwestie van hervormen. Het ene doen zonder het andere heeft geen enkele zin.

© FOTO’S: HANNAH MOENS

Een complexere zorgvraag vraagt om slimme hervormingen 

De druk op de zorg in Vlaanderen neemt toe. Mensen worden – en gelukkig maar – steeds ouder. De zorgnoden worden complexer. Patiënten vragen meer tijd van onze artsen, verpleeg- en zorgkundigen. Dat los je niet op met alleen wat extra geld. Dan moet je ook echt durven hervormen. Zonder heilige huisjes of taboes. Zodat we de regeldruk en de papier- en attestenlast verminderen en het aanbod beter stroomlijnen.

Een welvarende regio als Vlaanderen moet iedereen de beste én betaalbare zorg bieden op het moment dat die zorg nodig is.

Zorg & welzijn verenigen 

We moeten muren durven afbreken, zodat zorg en welzijn op een haast natuurlijke wijze samenvloeien. Actieve samenwerking binnen en tussen onze welzijns- en zorglijnen moet de logica zelve worden. Alleen zo kunnen we steun en zorg op maat inpassen in het dagelijks leven, de levenskwaliteit écht verbeteren en onze zorg betaalbaar houden voor iedereen.

Zorg en welzijn op een haast natuurlijke wijze samenvloeien, zodat we steun en zorg op maat kunnen inpassen in het dagelijks leven.

Caroline Gennez op bezoek bij de crèche Elmer Noord.

Kunnen focussen op zorgdragen 

Neem bijvoorbeeld huisartsen: Zij zijn vandaag niet meer de huisartsen van gisteren. Jonge huisartsen hebben terecht meer oog voor een betere work-life balance en ik geloof ook dat de patiënt daar ook bij gebaat is. Tegelijkertijd zijn ook de patiënten van vandaag niet meer de patiënten van gisteren. Ze hebben meer chronische en complexere aandoeningen, ze zijn ook mondiger. Daarom moeten we nog veel sterker gaan inzetten op interdisciplinaire samenwerking, zodat artsen effectief deel kunnen worden van een team en netwerk rond een patiënt. Als de taken beter worden verdeeld ontlasten we iedereen. Zo zorgen we ervoor dat onze zorgverleners zich kunnen focussen op wat ze graag en goed doen: zorgen voor mensen.

Gezondheid is ons hoogste goed. En dat goed beschermen met de beste en betaalbare zorg is voor mij een dagelijks strijdpunt.

Verantwoordelijkheid voor gezondheid 

Investeren én hervormen. In de beste zorg en in preventie. Een sterke overheid grijpt vroeg in. Voorkomen is beter dan genezen. Door doeltreffende vaccinatiecampagnes. Door gezonde voeding op school te brengen. Door te zorgen voor schone lucht en een groene leefomgeving. Daar plukken we allemaal de vruchten van. Dat is een verantwoordelijkheid van ons allemaal. Gezondheid is ons hoogste goed. En dat goed beschermen met de beste en betaalbare zorg is voor mij een dagelijks strijdpunt.

Next article