Foto Valerie Clarysse
Echte vooruitgang zit niet alleen in innovatieve producten, maar ook in de mensen die deze op de markt brengen. Bij BD Benelux wordt dan ook iedereen, van operationele medewerkers tot managers, gestimuleerd om zichzelf te ontwikkelen en een betekenisvolle bijdrage te leveren. Hoe pakt het bedrijf dit concreet aan? En wat levert het op?

Alexander Alonso
General Manager bij BD

Renée Lefèvre
HR Manager Supply Chain Belgium bij BD
BD is een belangrijke producent van medische toestellen en hulpmiddelen (injectienaalden, infusiepompen, katheters, apotheekrobots,…) en levert zo al een eeuw een belangrijke bijdrage aan onze gezondheidszorg. Het bedrijf besteedt ook heel veel aandacht aan een inclusieve bedrijfscultuur en dat is geen holle slogan, zegt General Manager Alexander Alonso. “In 2015 stelden we mensen van meer dan veertig verschillende nationaliteiten te werk”, zegt hij. “Vandaag hebben we werknemers uit meer dan zestig verschillende landen op de loonlijst staan. Dat bewijst dat we echt iedereen een plaats willen geven. En niet alleen je nationaliteit, ook je religieuze achtergrond, je geslacht, je seksuele voorkeur of je huidskleur spelen geen rol.”
Niet enkel diversiteit is een belangrijke pijler in de HR-inspanningen van BD, ook trainingen en persoonlijke ontwikkeling maken er deel van uit. “Wij willen onze mensen duidelijk laten aanvoelen dat we een omgeving inrichten waarin ze zichzelf kunnen ontwikkelen”, zegt Alexander. “Zowel op professioneel als op persoonlijk vlak. Opleidingen zijn daar een belangrijk onderdeel van.”
Communities
Renée Lefèvre, HR Manager Supply Chain Belgium bij BD, beaamt dat. “We hebben heel wat opleidingen voor verschillende doeleinden”, zegt ze. “Wat gender betreft, gaat dat bijvoorbeeld over investeringen in vrouwelijk leiderschap. We hebben een eigen community ingericht voor vrouwelijke werknemers waarin ze elkaar kunnen ontmoeten en met elkaar over gemeenschappelijke professionele belangen kunnen spreken. Een ander lokaal initiatief is “Charge”, een opleidingsprogramma voor potentials waarin ze gedurende een jaar hun competenties verder kunnen ontwikkelen. Ook voor jongere mensen zijn er initiatieven: onze “Build”-community bijvoorbeeld, voor werknemers onder de 30 jaar, om hen een stem te geven binnen onze organisatie.”
“Ongeveer 60% van onze opleidingsinitiatieven zijn on the job”, pikt Alexander in. “Ongeveer 20% verloopt via interne of externe coaching, bijvoorbeeld via mentoring- en sponsorship-programma’s. En de resterende 20% zijn interne of externe trainingen. Dat kunnen trainingen zijn die toegespitst zijn op zeer specifieke doelgroepen of die open staan voor iedereen. Die trainingen geven, is trouwens een taak die ik zelf ook regelmatig en met veel plezier op mij neem (lacht).”
De trainingen zorgen er onder meer voor dat er behoorlijk wat interne mobiliteit te bespeuren valt bij BD. “Als je laat zien dat je wil groeien, krijg je alle kansen”, zegt Renée. “Dat kan gaan om exposure en networking, opleidingen, mentorship…als je dat wil, kan je een uniek traject doorlopen.”
Alexander bevestigt dit: “Kijk naar Renée, zij zit nu in haar vijfde rol in tien jaar. Ik ben zelf twintig jaar bij BD en heb al zeven verschillende functies bekleed. En niet alleen verticale mobiliteit wordt aangemoedigd, ook horizontaal kan dat. Iemand die in IT werkt en wil overstappen naar een commerciële functie? Natuurlijk kan dat. In veel bedrijven is dat onmogelijk, bij ons wordt dat aangemoedigd.”
Renée: “Pas op, dat betekent niet dat iedereen continu van functie moet veranderen. We waarderen evengoed de experts die al tien jaar met passie hun job doen en dat goed doen. Die balans is belangrijk. De meeste mensen die van functie veranderen, hebben ook al enkele verticale moves achter de rug. Op die manier bouwen ze een rugzakje op en komen ze beslagen voor de dag.”
Help je medemens
Naast een hoge mogelijkheid op jobmobiliteit, wil BD zich ook nadrukkelijk onderscheiden door in te zetten op purpose en zingeving. “Voor een bedrijf in de gezondheidssector is die maatschappelijke relevantie natuurlijk een vrij tastbaar gegeven”, zegt Alexander. “Iedereen komt wel eens in aanraking met de medische wereld en de kans dat je dan ons logo ziet, is vrij groot. Of je nu in HR zit, Legal of Finance…iedereen heeft wel een kennis of familielid die een operatie heeft ondergaan.”`
“Zoiets verbindt ook”, zegt Renée. “Iedereen voelt die purpose, het is een deel van onze cultuur. Zelfs mensen die de eindklant niet rechtstreeks ontmoeten, worden hierin volledig betrokken. In onze warehouses bijvoorbeeld hangen we KPI’s die onder meer aantonen hoeveel zendingen te laat waren. Want dat kan ook een uitgestelde operatie betekenen. Zo weet een operator: die doos die ik gisteren inpakte, die helpt wel degelijk onze medemens.”