Home » Zorg & Gezondheid » “Innovatieve beeldvorming laat gerichtere en effectievere behandelingen toe”
Zorg & Gezondheid

“Innovatieve beeldvorming laat gerichtere en effectievere behandelingen toe”

Dankzij innovatieve beeldvorming wordt het mogelijk om tal van aandoeningen breder én nauwkeuriger te onderzoeken, waardoor meer patiënten op een gerichte en effectieve manier kunnen worden behandeld. Meer uitleg door prof. dr. Wilfried De Backer en Wendel Dierckx van het multidisciplinair medisch centrum Medimprove in Kontich.

Wendel Dierckx

Master Verpleging en Praktijkcoördinator multidisciplinair medisch centrum Medimprove in Kontich

Prof. dr. Wilfried De Backer

Longarts en revalidatiearts multidisciplinair medisch centrum Medimprove in Kontich

“Medimprove is een multidisciplinair medisch centrum dat gespecialiseerde geneeskunde combineert met hoogwaardige kinesitherapie en verpleegkunde”, vertelt prof. dr. De Backer. “We focussen ons vooral op respiratoire chronische pathologieën (bijvoorbeeld COPD en COVID). Daarbij maken we onder meer gebruik van de innovatieve functionele respiratoire beeldvorming (FRI) van Fluidda. We zetten ook in op een vlottere combinatie van bestaande diagnostische technieken en therapeutische interventies om patiënten zo snel en zo goed mogelijk te helpen. We zijn een laagdrempelig centrum waar je alle nodige zorgen en specialisaties onder één dak vindt”, vult Dierckx aan. “Je kan hier komen revalideren, maar vindt indien nodig ook snel een longarts of cardioloog die kan bijsturen. Zo slagen we erin om de patiënten die in het verleden meerdere keren per jaar moesten worden gehospitaliseerd nu haast allemaal uit het ziekenhuis te houden.”

De technologie geeft niet enkel een goed beeld van de longfunctie, maar ook van de luchtwegstructuur, het longweefsel én de bloedvaten.

prof. dr. Wilfried De Backer

Gepersonaliseerde therapieën 

“De technologie van Fluidda helpt ons om een probleem zeer nauwkeurig en uitgebreid in kaart te brengen en geeft ons zo een zicht op welke concrete punten moeten worden verbeterd”, vervolgt prof. dr. De Backer. “We krijgen hiermee niet enkel een goed beeld van de longfunctie, maar ook van de luchtwegstructuur, het longweefsel én de bloedvaten. Nadien kan de technologie evenzeer worden gebruikt voor de evaluatie en opvolging van de behandeling. Door de goede resultaten ben ik ervan overtuigd dat deze nu ook in een bredere klinische context een enorme meerwaarde kan zijn om therapieën te personaliseren. Behandelingen zullen hierdoor beter, gerichter, sneller en bijgevolg goedkoper worden. Zeker met de opkomst van dure biologische medicijnen zal dat cruciaal zijn.”

COVID en andere onverklaarde aandoeningen 

“De gedetailleerde beeldvorming van de bloedvaten is bijzonder waardevol tijdens de acute fase van een COVID-besmetting. Ook bij long-COVID zien we dat de bloedvaten deels abnormaal blijven. Dat bleef bij andere onderzoeken onder de radar. Met de juiste behandeling en revalidatie kunnen we dit dan voor een groot stuk corrigeren”, klinkt het. “Momenteel onderzoeken we daarom of we ook bij mensen met een chronisch vermoeidheidssyndroom gelijkaardige patronen kunnen identificeren”, besluit Dierckx.

Next article