Home » Zorg & Gezondheid » “Implanteerbare lenzen vormen een veilig alternatief voor ooglaseren”
Zorg & Gezondheid

“Implanteerbare lenzen vormen een veilig alternatief voor ooglaseren”

Doorsnede van het oog na ICL-implantatie.

Je hebt waarschijnlijk al gehoord van ooglaseren, maar wist je dat er nog andere behandelingen bestaan die de nood aan een bril of contactlenzen wegnemen? “Ook implanteerbare collamer-lenzen (ICL) zijn voor alle oogafwijkingen een veilige en betrouwbare oplossing”, zeggen dr. Erik Mertens (medisch directeur en oogchirurg bij Medipolis) en dr. Frank Kesteloot (oogarts bij Oogartsencentrum Zuid-West-Vlaanderen).

Wat zijn de voordelen van de ICL-lens? 

Dr. Erik Mertens

Dr. Mertens: “ICL is een implanteerbare contactlens waarbij we niets aan je oog hoeven te veranderen. Je hoornvlies blijft intact, waardoor ook naar toekomstige behandelingen toe nog steeds alles mogelijk blijft – geen onomkeerbare veranderingen. De ICL-lens kan op elk moment gewoon worden verwijderd, waardoor je terug je oog krijgt zoals het ooit was voor de ingreep. Bovendien heb je bij ICL geen last van droge ogen en levert het een zeer goede beeldkwaliteit op, ook bij grote afwijkingen (bijvoorbeeld lager dan -6 of hoger dan +3).”

Dr. Frank Kesteloot

Dr. Kesteloot: “Steeds meer mensen verlangen ernaar om hun activiteiten te kunnen doen zonder te worden belemmerd door een optisch hulpmiddel zoals lenzen of een bril, maar willen liever geen laserbehandeling. ICL-lenzen zijn in dat opzicht een heel mooie oplossing. Met slechts een kleine en omkeerbare ingreep krijg je zo terug een heel goede gezichtskwaliteit. Veel patiënten geven me zelfs enthousiast aan dat ze hiermee beter kunnen zien dan voordien met een bril of lenzen.”

Hoe onderscheidt deze techniek zich van een laserbehandeling? 

Dr. Mertens: “Naast een bril of contactlenzen kiezen veel mensen voor een laserbehandeling van het hoornvlies. Voor velen is dit immers een prima oplossing. Bij zo’n laseroperatie neemt men echter een stukje hoornvliesweefsel weg, wat uiteraard onomkeerbaar is. Dat weefsel zal nooit meer terug groeien. Daarnaast kan het ook gepaard gaan met enkele consequenties. Bij het verwijderen van het weefsel worden namelijk ook zenuwcellen weggenomen, waardoor sommige patiënten last krijgen van een tijdelijk oncomfortabel oogsyndroom. Officieel heet dat STODS (Surgical Temporary Ocular Discomfort Syndrome). Hoe hoger de behandelde afwijking, hoe meer hoornvlies overigens moet worden weggenomen. Dat kan dan weer een negatieve impact hebben op de kwaliteit van het beeld en vooral het nachtzicht.”

Bij een ICL-behandeling blijft je hoornvlies intact, waardoor ook naar toekomstige behandelingen toe alles mogelijk blijft.

Dr. Erik Mertens

Welke patiënten zijn gebaat bij de ICL-techniek? 

Dr. Kesteloot: “ICL kan worden toegepast voor alle oogafwijkingen, maar in sommige gevallen heeft het toch een specifieke voorkeur. Ik denk dan bijvoorbeeld aan hoge afwijkingen waarbij een laser teveel corneaweefsel zou moeten wegnemen. Ook mensen met een dun of onregelmatig hoornvlies en personen met droge ogen zijn geen goede kandidaten voor een laserbehandeling, maar komen wel in aanmerking voor een ICL-behandeling. Daarnaast is er een grote overlap met oogproblemen waarvoor ook laser vaak wordt toegepast. Het is in dat geval de vrije keuze van iedere patiënt om voor ICL of voor laser te gaan.”

Dr. Mertens: “Volgens de officiële indicatie moet je minstens 21 jaar zijn. Voor een succesvolle behandeling moeten je ogen immers stabiel zijn, en dat is meestal pas het geval rond die leeftijd. Opereren we te vroeg, dan missen we de verandering die zich eventueel nadien nog afspeelt en zal je niet meer optimaal kunnen zien. Daarnaast moet er voldoende plaats zijn in je oog om de ICL-lens te kunnen plaatsen.”

Hoe verloopt de behandeling? 

Dr. Kesteloot: “De ingreep verloopt quasi pijnloos en duurt meestal maar een kwartiertje per oog. We maken een klein sneetje aan de rand van het hoornvlies, brengen een gel aan, schuiven dan de lens binnen en bevestigen de pootjes van de lens achter de opengezette iris. Tot slot verwijderen we de gel terug en zijn we klaar. Voor een ervaren oogchirurg is het dus een zeer vlotte techniek.” 

Mensen met hoge afwijkingen, een dun of onregelmatig hoornvlies en personen met droge ogen zijn geen goede kandidaten voor een laserbehandeling, maar komen wel in aanmerking voor een ICL-behandeling.

Dr. Frank Kesteloot

Hoe veilig en betrouwbaar is de ICL? 

Dr. Mertens: “Het gaat om een onverslijtbare lens die ook na vele jaren nog steeds dezelfde correctie zal opleveren. Bovendien reageert niemand er allergisch op en wordt ze nooit afgestoten. Zelf pas ik de techniek al meer dan twintig jaar toe en nog nooit deden zich ernstige problemen voor. Het is dus een veilige en beproefde behandeling, die bij het grote publiek helaas minder gekend is dan laserbehandelingen. Toch merk ik dat er zich in onze praktijk steeds meer patiënten aanmelden die specifiek opteren voor deze behandeloptie.” 

Dr. Kesteloot: “De ICL-lens is biocompatibel. Het collameermateriaal wordt zeer goed verdragen door de omliggende weefsels, waardoor het levenslang kan worden gedragen. Dat is in de voorbije jaren talloze keren bewezen. Ikzelf heb nog nooit een lens moeten wegnemen wegens tolerantieproblemen.” 

Waarom wordt deze techniek nog niet zo vaak toegepast als laserbehandelingen? 

Dr. Kesteloot: “Laserbehandelingen bestaan al sinds de jaren 90 en hebben intussen dus heel wat bekendheid gekregen. ICL is nog maar recenter – de laatste tien jaar – doorgebroken als refractieve behandeling. Hoewel beide technieken vergelijkbaar zijn, is het leuk dat patiënten die niet in aanmerking komen voor laserbehandeling of daar weigerachtig tegenover staan, dankzij ICL toch nog steeds een mooi alternatief hebben.”

Meer weten?

Benieuwd naar de mogelijkheden van ICL? Praat erover met uw oogarts of lees meer op discovericl.com Lees zeker ook aandachtig de belangrijke veiligheidsinformatie van STAAR Surgical beschikbaar op deze website.

| Dit artikel doet op geen enkel moment dienst als medisch advies: deze bevoegdheid blijft voorbehouden aan de oogarts en andere bevoegde medische professionals. 

| Dit artikel kadert binnen een campagne met uitsluitend educatieve doeleinden en kwam mede tot stand door medewerking van de in dit artikel verschenen oogartsen. 

| Onder voorbehoud van eventuele druk- en zetfouten. | Simovision® is niet aansprakelijk voor enige schade, die direct of indirect ontstaat als gevolg van consultatie van dit artikel of van het afgaan op eventuele onjuiste informatie. Producten uitsluitend bestemd voor medische professionals. 

| Fabrikant van ICL: STAAR Surgical. Distributeur van ICL in Benelux: Simovision® BV

Next article