Groep Hiëronymus omvat verschillende zorg- en onderwijsinstellingen in Oost-Vlaanderen. De organisatie vindt haar oorsprong in de congregatie Broeders Hiëronymieten, opgericht in 1839. Vandaag bestaat de groep uit twee psychiatrische centra en een voorziening voor volwassenen met een beperking. Marina De Vuyst, Stefaan Baeten, Lut Van de Vijver en Jochen Van den Steen delen hun inzichten over de missie en werking van de groep.

Stefaan Baeten
Algemeen directeur Psychiatrisch Centrum Sint-Hiëronymys in Sint-Niklaas

Marina De Vuyst
Netwerkdirecteur van Stichting Hiëronymus en Netwerk Hiëronymus

Lut Van de Vijver
Algemeen directeur van Emiliani in Lokeren

Jochen Van den Steen
Algemeen directeur Psychiatrisch Centrum Gent-Sleidinge
Een sterk netwerk met gedeelde waarden
Volgens Marina De Vuyst, netwerkdirecteur van Stichting Hiëronymus en Netwerk Hiëronymus, ondersteunt het netwerk de partnerorganisaties op verschillende vlakken. “We helpen bij patrimoniumprojecten, beleid, ICT, groepsaankopen en verzekeringen.” De Stichting Hiëronymus speelt daarnaast een belangrijke rol in het samenbrengen van de partnerorganisaties. “We werken aan overkoepelende thema’s en onderzoeken hoe we fondsenwerving kunnen organiseren ter ondersteuning van onze projecten. Daarnaast bewaken we de gedeelde waarden en missie van de groep.”
Psychiatrisch Centrum Sint-Hiëronymus: psychiatrische zorg met een open visie
In het Psychiatrisch Centrum Sint-Hiëronymus in Sint-Niklaas staat meerstemmigheid centraal. Algemeen directeur Stefaan Baeten: “Verschillende stemmen klinken naast elkaar. We versterken de stem van de cliënten, zetten in op familiebetrokkenheid en werken nauw samen met andere zorgactoren.” Het centrum biedt thuisbegeleiding, residentiële zorg en werkondersteuning.
We versterken de stem van de cliënten, zetten in op familiebetrokkenheid en werken nauw samen met andere zorgactoren.
“Herstelgerichte zorg staat voorop. Elke cliënt heeft zijn eigen verhaal en noden. We streven ernaar hen niet alleen zorg te bieden, maar hen ook zoveel mogelijk te laten participeren in hun eigen traject. We werken daarom intensief samen met algemene ziekenhuizen, eerstelijnszorg en andere psychiatrische voorzieningen. Een holistische benadering waarbij zowel medische, psychologische als sociale aspecten aan bod komen, is cruciaal voor een duurzame re-integratie.”
Emiliani: ondersteuning op maat voor mensen met een beperking
Lut Van de Vijver, algemeen directeur van Emiliani in Lokeren, benadrukt het belang van de samenspraak met de cliënt en zijn netwerk in de regie van de ondersteuning. “We zetten de cliënt centraal binnen een collectieve woon- en zorgomgeving. Onze uitdaging is om maatwerk te bieden en warme, professionele ondersteuning te garanderen. In dat kader zetten we sterk in op opleidingen.” Naast residentiële zorg biedt Emiliani ook dagondersteuning en mobiele begeleiding.
“Inclusie is een belangrijk streefdoel. Ons masterplan infrastructuur is een cruciale stap in deze richting. Dankzij nieuwbouwprojecten evolueren we van een centraal georganiseerde voorziening naar een meer gespreid aanbod. Dit betekent nieuwe woningen met een huiselijke sfeer verspreid over verschillende locaties, met als doel de inclusie van onze bewoners in de samenleving te bevorderen.”
Psychiatrisch Centrum Gent-Sleidinge: geestelijke gezondheid in de wijk
Ook bij het Psychiatrisch Centrum Gent-Sleidinge staat gemeenschapsgerichte geestelijke gezondheidszorg en meerstemmigheid mee centraal. Algemeen directeur Jochen Van den Steen legt uit: “We willen buurten openstellen voor mensen met psychische kwetsbaarheid en hen ondersteunen in alle levensdomeinen. Onze zorg varieert van laagdrempelige ontmoetingsplaatsen tot intensieve therapeutische programma’s in een residentiële omgeving, inclusief crisis- en urgentie.”
Onze uitdaging is om maatwerk te bieden en warme, professionele ondersteuning te garanderen.
“We zetten sterk in op vakmanschap en professionalisering. Medewerkers worden gemotiveerd om opleidingen te volgen en we werken samen met andere instellingen om een kader te ontwikkelen m.b.t. kwaliteit van zorg.” Twee van de speerpunten zijn ondersteuning bij crisis – en urgentie & verslavingsproblematiek in combinatie met psychische kwetsbaarheid. “Hier willen we een pioniersrol spelen in Vlaanderen door medische, sociale en psychologische ondersteuning te combineren.”
Samen bouwen aan een warme toekomst
Door samenwerking en innovatie blijft Groep Hiëronymus een belangrijke speler in de geestelijke gezondheidszorg en de zorg voor mensen met een beperking. “De uitdagingen in de zorgsector blijven groot,” besluit Marina De Vuyst. “Maar door samen te werken en elkaars sterktes te benutten, kunnen we duurzame oplossingen vinden. Onze gedeelde missie blijft: kwalitatieve en warme zorg bieden, met oog voor de mens achter de zorgvraag.”
MEER WETEN?




