Home » Zorg & Gezondheid » Een omwenteling voor de ouderenzorg
Opinie

Een omwenteling voor de ouderenzorg

Johan Staes, Gedelegeerd Bestuurder - CEO bij Vlozo

“Goeiemorgen meneer Staes” klinkt het vrolijk in mijn kamer vandaag, een zonnige lentedag in 2063. “Zo dadelijk komt Sam je helpen met opstaan. Geniet van je cappuccino en het ontbijt dat Luca klaarzette.”

Ik ben 82 jaar en woon sinds kort in de zorgboerderij die vorig jaar haar 35e verjaardag vierde. Voor die gelegenheid werd het hele gebouw grondig gerenoveerd. Het is nu het meest ecologische, groene en eerste zelfvoorzienend leefzorghuis in Vlaanderen. Juliette, de vrolijke waakzame avatar wekte mij. Luca is de plichtsgetrouwe robot die mijn kamer netjes houdt. Maar de echte held is Sam, mijn vertrouwde zorgverlener die exact weet welke ondersteuning ik wanneer nodig heb.

Innovatief woonproject

Het stadsleven beviel me nooit. Liever een huis met mooie tuin. Al merkte ik de laatste jaren dat leven in dat huis en het onderhoud van die tuin steeds moeilijker werd. Het huis werd ingeruild voor een aangepast appartement hier in de wijk dat dertig jaar geleden gerealiseerd werd nadat een aantal oudere buren besloten te verhuizen. De gemeente kocht de gronden en realiseerde er samen met private partners een innovatief woonproject waar jongeren en ouderen, mensen met een beperking en mensen met dementie samen kunnen leven.

Dit project scoorde internationale lof omwille van de concentratie van de zorg en de inzet van de meest moderne technologieën. Sensoren, slimme lampen en smartwatches verzamelen data en vertalen deze naar patronen. De arts-dataminer volgt me op als beheerder van mijn gezondheidsdossier en een zorgverlener komt regelmatig langs om me te coachen in hoe ik langer fit en gezond kan blijven.

Alzheimer

Via een afwijking in die patronen kreeg ik een paar jaar geleden de diagnose van alzheimer. Omwille van mijn decennialange gezonde leefstijl zou de ziekte zeker afgeremd worden vertelde mijn dokter. Ik maakte mezelf de belofte dat ik zou verhuizen naar een zorgvoorziening wanneer zelfstandig wonen niet meer zou lukken en ik mijn naasten in gevaar zou brengen.

In 2023 bezocht ik een zorgboerderij in Nederland. Mensen met dementie konden er heel normaal in een kleine leefgroep samenleven op hun eigen ritme en in alle veiligheid. Ze werden hierin bijgestaan door enthousiaste woonbegeleiders en enkele zorg- en verpleegkundigen.

Alle krediet voor onze beleidsmakers in 2023. Zij kozen toen, geïnspireerd door voorbeelden als de zorgboerderij, voor een zorgmodel op maat van de oudere, voor geïntegreerde zorg in warme buurten, voor minder regeldrift. Gelukkig investeerden zij toen in zorgmedewerkers, in meer preventie, in zorgtechnologie en innovatieve woonzorgvormen.

Dit betekende voor de ouderenzorg een omwenteling. Meer tijd voor zorgkwaliteit en ondersteuning op maat. Keuzes die niet alleen de uitdagingen van de vergrijzing haalbaar maakten. Maar ook keuzes waar ik vandaag – in 2063 – elke dag nog de vruchten van pluk.

Next article