Skip to main content
Home » Zorg & Gezondheid » De ZorgSamen, veerkracht voor iedereen in zorg en welzijn
COVID-19

De ZorgSamen, veerkracht voor iedereen in zorg en welzijn

ZorgSamen
ZorgSamen

De COVID-19-pandemie heeft een merkbare impact op iedereen die werkt in de zorg- en welzijnssector en op iedereen die achter de schermen bijdraagt om het systeem draaiende te houden. Om ieder van hen psychische ondersteuning te bieden en te helpen om voldoende veerkracht te behouden, werd De ZorgSamen opgericht. Dat is een online platform waar tips en vuistregels voor het rapen liggen om de medewerkers in zorg en welzijn psychisch te ondersteunen doorheen de coronacrisis.

Op www.dezorgsamen.be kunnen zorg- en hulpverleners, maar ook mantelzorgers aan de hand van een korte zelftest nagaan of ze emotioneel uitgeput geraken of overbelast zijn. Op het platform vinden ze praktische tips hoe ze hun mentale veerkracht en die van hun collega’s op peil kunnen houden. Voldoende rust nemen en je emoties toelaten; hoe breng je dat in de praktijk? Op De ZorgSamen krijg je adviezen hoe je het kan aanpakken en kan je boeiende webinars bekijken over dit thema. Ook info over beschikbare directe hulp vind je via www.dezorgsamen.be. Daarnaast zijn er voorbeelden uit de praktijk te rapen: op de website lees je verschillende getuigenissen van mensen uit zorg en welzijn die hun verhaal van de afgelopen weken toelichten. Zij beschrijven hoe zij hun veerkracht bewaren.

Voor iedereen in zorg en welzijn

De ZorgSamen is er voor alle helpende handen in de zorg- en welzijnssector, ongeacht hun statuut of functie. Van schoonmaak- en keukenmedewerkers, over logistiek en administratief medewerkers, zorgkundigen, opvoeders, begeleiders, verpleegkundigen tot het middenkader en de artsen,… Allen staan ze zij aan zij om wie het nodig heeft van de nodige zorgen te voorzien. Ze zijn terug te vinden in alle mogelijke zorgsettings. In de thuiszorg, op de eerste lijn, in ziekenhuizen, woonzorgcentra, welzijn, jeugdhulp en gezinsondersteuning, in de ondersteuning van personen met een handicap of in de kinderopvang.

Alle informatie die op de website www.dezorgsamen.be is bijeengebracht door experten en wetenschappelijk gefundeerd. Het platform brengt expertise in psychologische ondersteuning samen uit de verschillende Vlaamse universiteiten, verenigingen en koepelorganisaties en biedt een complementair en gebalanceerd aanbod. De ZorgSamen is ontstaan vanuit een initiatief van Zorgnet-Icuro, en binnen de Vlaamse taskforce COVID-19 Zorg uitgegroeid tot hét online platform voor de hele Vlaamse zorg- en welzijnssector met alle betrokken partners.

Next article