Skip to main content
Home » Seksuele Gezondheid » “Voedingssupplementen verminderen kans op fertiliteitsproblemen”
Seksuele Gezondheid

“Voedingssupplementen verminderen kans op fertiliteitsproblemen”

Steeds meer vrouwen in België kampen met fertiliteitsproblemen. “Voedingssupplementen kunnen ondersteuning bieden om het risico hierop te verminderen”, zegt dr. Philip Loquet, gynaecoloog gespecialiseerd in hoogrisicoverloskunde bij GZA Ziekenhuizen. “Belangrijk is wel dat je al moet beginnen met de inname van een combinatiepreparaat vóór de bevruchting.”

“Wereldwijd stijgt het aantal fertiliteitsproblemen met 8 à 10%. In België is dat intussen zelfs al 17,5%. Ook het aantal miskramen en aangeboren afwijkingen bij baby’s neemt toe. Zo’n 30% van onze vrouwelijke patiënten heeft ovulatieproblemen. 22% van de mannelijke patiënten heeft een slechte spermakwaliteit. Bij dit alles speelt de omgeving duidelijk een belangrijke rol. Het is bijvoorbeeld bekend dat de Antwerpse luchtkwaliteit bij de slechtste van Europa hoort. We komen via de voeding die we eten en de lucht die we inademen dagelijks met ongelofelijk veel schadelijke stoffen in contact. Deze vermijden is haast onmogelijk, maar je kan wel voedingssupplementen nemen om je ertegen te wapenen.”

Je moet al beginnen met de inname van een combinatiepreparaat vóór de bevruchting, dus vanaf het moment dat je beslist om zwanger te worden.

Positieve invloed 

“Onderzoek heeft aangetoond dat vitamine D de kwaliteit van bevruchte eicellen kan verbeteren. Daarnaast weten we dat selenium het aantal vrije radicalen (moleculen die overal elektroden wegpikken) vermindert. Vooral bij rokers is dat een groot probleem. Zink versterkt dan weer het immuunsysteem, terwijl omega 3-vetzuren helpen om de celmembranen te stabiliseren. Natuurlijk is er ook foliumzuur, de bekendste stof die nu al aan alle zwangere vrouwen wordt aangeraden om de kans op een open ruggetje te verlagen. Ook zien we steeds meer vrouwen met polycystische eierstokken die bijgevolg een moeilijke of onregelmatige eisprong hebben, waardoor zij veel moeilijker zwanger kunnen worden. Het suikermetabolisme speelt daarbij een zeer belangrijke rol, en er zijn steeds meer aanwijzingen dat inositol hier een positieve invloed op kan hebben.”

Wist je dat?

– Wereldwijd stijgt het aantal fertiliteitsproblemen met 8 à 10%. In België is dat intussen zelfs al 17,5%. Ook het aantal miskramen en aangeboren afwijkingen bij baby’s neemt toe. 

– We komen via de voeding die we eten en de lucht die we inademen dagelijks met ongelofelijk veel schadelijke stoffen in contact. 

– Deze vermijden is haast onmogelijk, maar je kan wel voedingssupplementen nemen om je ertegen te wapenen.

Voor de bevruchting 

“Belangrijk om hierbij te beseffen, is dat je al moet beginnen met de inname van een combinatiepreparaat vóór de bevruchting, dus vanaf het moment dat je beslist om zwanger te worden. Vruchtbaarheid en de kwaliteit van de zwangerschap zijn immers heel nauw verwant. Door het hele proces heen gebeuren tal van biochemische reacties waar een voldoende hoeveelheid van bepaalde enzymen en katalysatoren bij nodig is. Die nodige hoeveelheden kan je helaas onmogelijk binnenkrijgen via je gewone voeding. Ik ben er daarom absoluut van overtuigd dat we hier in de toekomst meer aandacht aan moeten besteden.”

2023_EFK_BE_006

Next article