Skip to main content
Home » Neurologie » Open de deur naar je hoofd
Sponsored

Wist je dat het vaak lang duurt voordat iemand durft te zeggen dat hij of zij psychische problemen ervaart? En dat het vaak nog langer duurt voordat iemand daarvoor hulp durft te vragen?

“Eén op de vier personen krijgt in zijn of haar leven ooit te maken met psychische problemen”, valt Marlien De Coen, stafmedewerker bij Te Gek!?, meteen met de deur in huis. “Bijna 60% van de mensen met psychische problemen zwijgt en zoekt geen hulp. Dat is problematisch, want vaak neemt de ernst van de problemen dan alleen maar toe en duurt het herstel langer.” 

Eén op de vier personen krijgt in zijn of haar leven ooit te maken met psychische problemen.

Laten we elkaars psychiater zijn 

“Maar er is ook goed nieuws! Uit onderzoek blijkt dat we bereid zijn om klaar te staan voor een ander en naar elkaar te luisteren als iemand het psychisch moeilijk heeft. Een essentiële eerste stap die al heel wat verlichting kan geven. Of om het met de woorden van Dirk De Wachter te zeggen: ‘Laten we een beetje meer elkaars psychiater zijn’. Niet iedereen kan echter binnen zijn of haar eigen netwerk bij iemand terecht. Soms is er ook gewoon méér nodig en heb je nood aan professionele hulp. Zo zorgt een gebrek aan kennis over de geestelijke gezondheidszorg er vaak voor dat de stap naar hulp groot is. Zo weet men bijvoorbeeld vaak niet dat de geestelijke gezondheidszorg in Vlaanderen de laatste jaren sterk is geëvolueerd en anders georganiseerd wordt dan vroeger. Er bestaan veel verschillende vormen van hulp, wat ervoor zorgt dat er voor iedereen wel een gepaste vorm beschikbaar is. Je huisarts of de hulplijnen zijn een belangrijk aanspreekpunt die samen met jou kunnen kijken welke hulp je nodig hebt.”

De Open Geestdagen vinden plaats in het weekend van 7 en 8 oktober 2023. Ontdek er alles over op opengeestdagen.be

Taboe aanpakken 

“Daarnaast blijven hardnekkige vooroordelen, stigmatisering en schaamte ervoor zorgen dat er niet of te laat professionele hulp wordt ingeschakeld. Te Gek!? wil het taboe rond geestelijke gezondheidszorg aanpakken en de kennis hierover vergroten. Daarom organiseren we, in samenwerking met Zorgnet-Icuro, in het weekend van 7 en 8 oktober 2023 de Open Geestdagen. Tijdens dit weekend kan iedereen kennismaken met de verschillende zorgvormen en -organisaties binnen de geestelijke gezondheidszorg. Meer dan tachtig organisaties in Vlaanderen zetten voor het eerst samen de deuren voor het brede publiek open en organiseren boeiende initiatieven: de muziektheatervoorstelling ’Het komt voor in de beste families’ met Mathias Vergels, rondleidingen, workshops, wandelingen, lezingen, muziekoptredens en nog veel meer. Met de Open Geestdagen wil Te Gek!? er niet alleen voor zorgen dat zorgorganisaties hun deuren openzetten. We roepen ook op om zelf de deur van je hoofd te openen. Praat over je geestelijke gezondheid, met je naasten en/of professionals!”

Next article