De afgelopen jaren zijn er ontzettend veel vorderingen geboekt binnen het domein van de neurologie. Toch blijft onderzoek cruciaal om de situatie van de vele patiënten die nog onvoldoende kunnen worden geholpen verder te verbeteren. Prof. dr. Jacques De Keyser, Voorzitter van de Belgian Neurological Society, geeft zijn visie.
Neurologie is een zeer divers vakgebied waaronder heel wat verschillende ziekten vallen, van aandoeningen van de hersenen en het ruggemerg tot ziekten van de perifere zenuwen en spieren. Door de enorme uitbreiding van kennis rond diagnostiek en behandeling wordt er steeds meer gewerkt binnen specifieke aandachtsgebieden. Zo heeft men beroerteneurologen, MS-neurologen, bewegingstoornissenneurologen, klinisch neurofysiologen, dementieneurologen, neuromusculaire neurologen, epilepsieneurologen, hoofdpijnneurologen,…
Onderzoek is cruciaal
Daarnaast moeten deze neurologen ook ‘algemeen neuroloog’ blijven zodat ze in staat zijn om de meest courante ziektebeelden aan te pakken en hun taken op de spoedgevallen volgens de stand van de medische wetenschap te kunnen uitvoeren. We beschikken over tal van gespecialiseerde enthousiaste neurologen, onderzoekers en meerdere ‘neuroscience centers’ die de krachten bundelen. Mede dankzij hun inbreng is de neurologie over de jaren heen geëvolueerd van een bijna puur diagnostisch vakgebied naar een complex domein vol therapeutische mogelijkheden, waar in de toekomst nog heel wat meer zal ontdekt worden.
Door de enorme uitbreiding van kennis rond diagnostiek en behandeling wordt er steeds meer gewerkt binnen specifieke aandachtsgebieden.
De rol van beroertecentra
Een voorbeeld van baanbrekende ontwikkeling is de behandeling van beroertes. Als de beroerte het gevolg is van een klonter die een bloedvat naar de hersenen afsluit kan men een stof toedienen om die klonter op te lossen. Daarnaast bekomen artsen nu ook spectaculaire resultaten door via een bloedvat in de lies met een ‘stent’ catheter tot aan de bloedklonter te gaan, die dan via de ‘stent’ wordt weggehaalt. Deze interventie via de lies kan enkel in gespecialiseerde beroertecentra. Via afspraken tussen de ziekenhuizen worden patienten waarbij deze interventie kansen op herstel biedt vliegensvlug met de ambulance doorgestuurd naar een gespecialiseerd beroertecentrum.
Snelheid van handelen is cruciaal, anders hebben deze behandelingen geen zin meer. De eerste stap ligt in het herkennen van een beroerte. Als iemand plots een scheve mond krijgt, een arm of been niet meer goed kan bewegen, niet meer uit de woorden geraakt of niet meer begrijpt wat er wordt gezegd, is het van belang dat die persoon onmiddellijk naar een ziekenhuis met beroerteopvang wordt overgebracht. Bel onmiddellijk 112 met de boodschap dat het mogelijk gaat om een beroerte. Dan weet men in de noodcentrale wat er moet gebeuren.
Veel aanwinsten, maar ook ontgoocheling
Naast de verschillende aanwinsten op het vlak van behandelingen van onder meer multiple sclerose, epilepsie, migraine, SMA en de ziekte van Parkinson is er ook de enorme ontgoocheling dat verschillende grote klinische studies voor de behandeling van de ziekte van Alzheimer op een dood spoor zijn geëindigd. Toch mogen we absoluut niet bij de pakken blijven zitten, want investeren in nieuw wetenschappelijk onderzoek is de enige mogelijkheid om vooruitgang te boeken in de behandeling van deze ingrijpende ziekte waar, door de vergrijzing, steeds meer mensen zullen door worden getroffen.