Skip to main content
Home » Mind & Body » “Tijd om de roze wolk rond het prille ouderschap te doorprikken”
Mind & Body

“Tijd om de roze wolk rond het prille ouderschap te doorprikken”

Marlien De Coen, Stafmedewerker Te Gek!? - Psyche vzw.

De komst van een baby wordt vaak als een roze wolk voorgesteld, zowel door de (aanstaande) prille ouders als hun omgeving. Maar in realiteit is deze wolk vaak minder rooskleurig. Volgens Vlaams onderzoek voelen 64% van de moeders in de periode vanaf de zwangerschap tot een jaar na de geboorte zich emotioneel minder goed in hun vel. Voor de vader of meeouder worden de cijfers gelijkaardig ingeschat. 

“Rond het prille ouderschap en de komst van de baby heersen heel wat onrealistische verwachtingen”, zegt Marlien De Coen, Stafmedewerker Te Gek!? – Psyche vzw. “Het is een avontuur vol liefde, maar ook moeilijke momenten en psychische uitdagingen horen erbij. Er bestaat hier echter nog veel taboe over bij zowel ouders, hun omgeving én zorgverleners. Toch is het belangrijk om erover te praten.” 

Sociale steun 

“Voldoende veerkracht en draagkracht zijn essentieel om de ontwikkelingskansen van prille gezinnen en kinderen te waarborgen en problemen te voorkomen. Passende zorg voor prille gezinnen heeft een rechtstreekse positieve impact op de geestelijke gezondheid van de ouder zelf, maar ook op die van het jonge kind en het ruimere gezin. Sociale steun is een belangrijke factor. Naast de zorgprofessionals (kraamzorg, vroedvrouwen…) is de omgeving van ouders (vrienden, familie, buren) hierbij essentieel. Wanneer de zuurstof bij hen opraakt, kan hun omgeving steun geven die écht oplucht. Hoog tijd dus om de ballon te doorprikken: niet alleen bij de prille ouders zelf, maar ook binnen hun omgeving!”, aldus De Coen. 

Campagne ‘Dat lucht op’ 

Te Gek!? Ontwikkelde, in samenwerking met Kind en Gezin en Perinet, de campagne ‘Dat lucht op’. Deze campagne wil de drempel voor prille ouders verlagen om te spreken over de intense emoties en uitdagingen tijdens de periode vanaf de zwangerschap tot twee jaar na de geboorte. “We willen hierbij aangeven dat uit evenwicht geraken niet zo ongewoon is”, licht De Coen toe. “Ook willen we prille ouders inspireren om uit te reiken naar hun omgeving, en tegelijk die omgeving oproepen om ouders te ondersteunen.”

Op zoek naar steun?

Via de online geboortelijst datluchtop.be kunnen prille ouders bij hun omgeving ‘een ballonnetje oplaten’ met praktische en/of emotionele steunvragen waar ze nood aan hebben. Ook de omgeving kan hier op eigen initiatief een ballonnetje oplaten. 

Op de website tegek.be/datluchtop vinden prille ouders en hun omgeving onder meer een schat aan betrouwbare info, echte verhalen en tips & tricks. Ze kunnen er bovendien hun eigen ervaringen delen.

Next article