Het Fujirebio Neuro Center of Excellence in Gent speelt een cruciale rol in baanbrekend onderzoek naar biomerkers voor neurodegeneratieve aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer. Het centrum combineert haar expertise op het gebied van biochemie en technologie om innovatieve diagnostische testen te ontwikkelen die wereldwijd impact hebben.
Manu Vandijck
Product Development Manager bij Fujirebio
Nathalie Le Bastard
Strategic and Scientific Affairs Manager bij Fujirebio
Kunt u meer vertellen over de specifieke activiteiten die Fujirebio, het voormalige Innogenetics, in Gent uitvoert? En hoe bouwt het daarbij voort op de expertise van Innogenetics?
Manu Vandijck, Product Development Manager bij Fujirebio: “Het voormalige Innogenetics was al in 1990 een pionier in het ontwikkelen van biomerkertesten voor de diagnose van de ziekte van Alzheimer. Biomerkertesten meten specifieke eiwitten in hersenvocht en bloed, wat ons kan informeren over de status van de ziekte. Het combineren van deze solide expertise in Gent met de automatiseringsknowhow van Fujirebio in Tokio was een van de motivaties toen Fujirebio Innogenetics in 2010 overnam. Die oorspronkelijke passie en expertise zijn er vandaag nog steeds en zijn sindsdien enkel toegenomen.”
We willen een voorloper zijn en samen met onze partners de nieuwste en meest performante biomerkers vinden en testen ontwikkelen om neurologische aandoeningen beter te karakteriseren.
“Als bewijs is er de recente overname van ADx NeuroSciences om het Fujirebio Neuro Center of Excellence als R&D engine nog meer kracht bij te zetten. Het ontwikkelen van nieuwe innovatieve biomerkers en het beschikbaar maken van hoogkwalitatieve testen voor neurodegeneratieve ziekten – ook buiten het veld van de ziekte van Alzheimer – is de prioriteit. We willen een voorloper zijn en samen met onze partners de nieuwste en meest performante biomerkers vinden en testen ontwikkelen om neurologische aandoeningen beter te karakteriseren.”
Wat maakt het Fujirebio Neuro Center of Excellence in Gent zo uniek?
Vandijck: “Dit is de plek waar Fujirebio, een wereldwijd Japans bedrijf in de diagnostische sector, zijn expertise geconcentreerd heeft rond alles wat met het neurologische ziektegebied te maken heeft. Alles wordt bekeken vanuit de biologie – of beter gezegd pathologie – zelf om de juiste keuzes te maken qua biomerkers en dat te vertalen in een adequaat productassortiment. Er is veel activiteit op alle niveaus, met een ruime waaier aan zeer gemotiveerde professionals die hierbij betrokken zijn. Die bevinden zich niet alleen binnen het Center of Excellence. We sluiten ook partnerships met derde partijen om zo de beste resultaten te bekomen. Binnen de faciliteit in Gent zijn we actief vanaf het onderzoek en de ontwikkeling van innovatieve producten, gevolgd door de productie, de kwaliteitscontrole en de verzending ervan over de hele wereld.”
Hoe begon het onderzoek naar biomerkers bij Fujirebio?
Nathalie Le Bastard, Strategic and Scientific Affairs Manager bij Fujirebio: “Het begon in de vroege jaren 90 met veel onderzoek binnen het domein van Alzheimer. Toen werd het mogelijk om de eiwitten die sterk verbonden zijn met de pathologie van de ziekte van Alzheimer te detecteren in hersenvocht. Dat was dankzij Innogenetics, dat de eerste was om deze laboratoriumtesten wereldwijd beschikbaar te maken. De acceptatie binnen de klinische wereld was helaas niet zo hoog omwille van de negatieve perceptie rond de staalname via lumbale puncties. Toch werd de interesse gewekt bij farmaceutische bedrijven omdat deze biomerkers nuttig bleken bij het uitvoeren van klinische proeven voor medicijnontwikkeling.”
We werken met een volledig geautomatiseerd platform dat stalen in ongeveer dertig minuten kan analyseren. Dat betekent een groot verschil voor patiënten en medische professionals.
Wat zijn de recente ontwikkelingen binnen Fujirebio op het gebied van biomerkers?
Le Bastard: “We hebben geïnvesteerd in het ontwikkelen van testen om deze eiwitten nu ook in bloed te analyseren. Dat is toegankelijker dan hersenvocht, wat een groot voordeel is voor de patiënt. Deze testen zijn voorlopig enkel toegelaten bij klinisch onderzoek, maar via samenwerkingen met onder meer farmaceutische bedrijven en academische partners hebben we reeds veel kennis opgedaan in dit nieuwe veld. Omdat we intussen over voldoende bewijs beschikken over de klinische relevantie van de plasma testen zijn we van plan om ten minste één van deze te laten valideren als een In Vitro Diagnostic test (IVD) voor gebruik bij patiënten met specifieke cognitieve klachten. Het gebruik van een bloedstaal zou de drempel naar zulke testen drastisch verlagen en de diagnostiek van neurodegeneratieve ziekten aanzienlijk versnellen en betaalbaarder maken.”
Wat is de toekomstvisie van Fujirebio op het gebied van biomerkers?
Vandijck: “De biologische bevestiging van neurodegeneratieve ziekten door biomerkers is cruciaal omdat de klinische diagnose nu vaak nog onnauwkeurig of vertraagd is. Innogenetics maakte al de stap van handmatige singleparametertesten naar systemen met multiparameterevaluaties. Als Fujirebio werken we nu met een volledig geautomatiseerd platform dat stalen in ongeveer dertig minuten kan analyseren. Dat betekent een groot verschil voor patiënten en medische professionals.”
Le Bastard: “Hoewel we ons al geruime tijd richten op de ziekte van Alzheimer, verbreden we onze focus nu ook naar andere neurologische ziekten zoals multiple sclerose (MS), de ziekte van Parkinson en amyotrofe laterale sclerose (ALS). De eerste test die hierbij zou kunnen helpen, werd recent ontwikkeld en gecommercialiseerd om verder onderzoek toe te laten.