Skip to main content
Home » Mijn Longen » “Longvolumereductie biedt nieuwe hoop voor COPD-patiënten”
Mijn Longen

“Longvolumereductie biedt nieuwe hoop voor COPD-patiënten”

COPD (chronische obstructieve longziekte) is een aandoening die naar schatting zo’n 800.000 Belgen treft. Vermoedelijk de helft van hen is zich daar niet van bewust terwijl ze wel langdurig blijven kampen met klachten. Longvolumereductie biedt nieuwe hoop voor sommige patiënten met deze aandoening.

Prof. dr. Stephanie Everaerts

Adjunct-kliniekhoofd pneumologie bij UZ Leuven

Wat is COPD? 

Prof. dr. Stephanie Everaerts, adjunct-kliniekhoofd pneumologie bij UZ Leuven: “COPD ontstaat meestal door veelvuldige blootstelling aan sigarettenrook, maar ook schadelijke stoffen op het werk, vervuilde lucht en longproblemen op jongere leeftijd verhogen het risico. Niet iedereen die rookt, ontwikkelt echter COPD. Er is ook een genetische component die bepaalt hoe vatbaar iemand is voor de ziekte. COPD leidt tot een ontsteking van de luchtwegen en/of een beschadiging van de longblaasjes. In dat laatste geval spreekt men over longemfyseem.” 

Wat houdt longvolumereductie concreet in? 

“Voor patiënten met longemfyseem waarbij te veel lucht achterblijft in de longen, kan longvolumereductie een uitkomst bieden. Deze behandeling vermindert de hyperinflatie in de longen, waardoor er een betere longfunctie wordt bekomen en de patiënt beter inspanningen kan doen. Dit kan door endobronchiale kleppen te plaatsen of via een operatie waarbij de meest beschadigde longdelen worden verwijderd. Hoewel beide opties erg effectief zijn, is het plaatsen van klepjes het minst invasief én is er een kortere hersteltijd. Bovendien is deze behandeling ook omkeerbaar.”

Wat is het belang van een juiste en snellere doorverwijzing? 

“Niet alle patiënten komen in aanmerking voor longvolumereductie. Er moet een duidelijk bewijs zijn van hyperinflatie én er moet sprake zijn van geschikte longgebieden om te behandelen. Dit wordt beoordeeld op basis van enkele technische onderzoeken. Daarnaast moeten patiënten gemotiveerd zijn, de juiste medicatie gebruiken en een revalidatieprogramma volgen. Elk dossier wordt multidisciplinair besproken om een beslissing te nemen. Indien de juiste patiënten tijdig worden doorverwezen, kan longvolumereductie hun levenskwaliteit en longfunctie aanzienlijk verbeteren. Bovendien kan men zo ook een longtransplantatie uitstellen of vermijden. Het is daarom cruciaal dat deze opties beter bekend worden.”

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met PulmonX.

Next article