Home » Mijn Longen » “Laat astma je leven niet bepalen”
Mijn Longen

“Laat astma je leven niet bepalen”

Christine Baelus, coördinator bij de Astma en Allergiekoepel vzw.

Astma komt voor bij 10% van de bevolking, maar is helaas nog steeds niet te genezen. “Door een adequate en therapietrouwe behandeling kunnen de meeste patiënten echter een zo goed als normaal leven leiden”, vertelt Christine Baelus, coördinator bij de Astma en Allergiekoepel vzw.

Wat is astma? 

“Astma is een chronische ontsteking van de lagere luchtwegen. De ontstoken luchtwegen gaan samentrekken en vernauwen omdat ze geprikkeld worden door allergenen (stuifmeel, deeltjes van de huisstofmijten, haar- en huiddeeltjes van dieren, schimmelsporen,…) of irriterende stoffen (rookdeeltjes, stofdeeltjes, prikkelende geuren, gasvormige deeltjes,…).” 

Wat zijn de symptomen? “De symptomen zijn kortademigheid, benauwdheid, hoesten en een piepende ademhaling. Astma kan verergeren bij een infectie (bijvoorbeeld een verkoudheid), na inspanning of na contact met koude of mistige lucht. Het kan variëren van een lichte vorm met zeldzame klachten tot een zeer ernstige vorm met zware klachten die vaak de dagelijkse activiteiten beperken.”

Wanneer spreken we van een astma-aanval? 

“De opstoten van vernauwing noemen we astma-aanval. Door de benauwdheid spant men alle ademhalingsspieren op om lucht te krijgen. Uitademen wordt moeilijk. Na enige tijd zal lucht zich in de longen opstapelen en zal men ook moeilijk inademen. Bij ernstige aanvallen zal men zuurstofnood krijgen, waardoor men angstig wordt en nog sneller wil ademen. Een astma-aanval kan levensbedreigend zijn. De ademhaling vraagt meer inspanning dan normaal, zodat men na zo’n aanval slap en moe is. Je kan zo’n aanval proberen te vermijden door het uitschakelen van prikkels en het nauwgezet volgen van de juiste behandeling.”

Het correct gebruik van puffers en poederinhalatoren is nodig om medicatie voor de behandeling van astma zo efficiënt mogelijk te laten werken.

Welke behandelingen bestaan er? 

“Medicatie is belangrijk in de behandeling van astma om klachten te voorkomen of te verminderen. Het correct gebruik van puffers en poederinhalatoren is nodig om de medicatie zo efficiënt mogelijk te laten werken. Meer informatie kan je vinden op de astma-en-allergiekoepel.be en in de gratis app ‘My Puff’. Een gezonde levenswijze kan ook helpen om de klachten te beperken: wandelen, fietsen, lopen, zwemmen, fitness en eventueel medische en/of kinesitherapeutische begeleiding zijn belangrijke aspecten om beter te leren omgaan met de aandoening. Overleg dan ook regelmatig met je arts voor een optimale behandeling en begeleiding.”

Next article